Radionice o sigurnosti djece na internetu u Dječjem vrtiću Opatija

Radionice o sigurnosti djece na internetu u Dječjem vrtiću Opatija

Petak, 15. studenog 2018. u vrtiću Volosko održana je radionica s djecom o sigurnosti na internetu. Radionica je održana u sklopu projekta "Razmisli pa klikni ide u vrtić" kojeg smo proveli u suradnji s Udrugom RODA-roditelji u akciji. Tijekom prošle pedagoške godine u sklopu istoimenog projekta održana je edukacija odgajatelja i stručnih suradnika vrtića kojom su osposobljeni za provođenje radionica s djecom.  
Radionicom su obuhvaćene teme sigurnog i odgovornog ponašanja na internetu. Na zabavan i njima primjeren način, djeca su upoznala što je to internet te neke od opasnosti s kojima se mogu susresti na internetu, ali i što učiniti i s kime razgovarati u tim situacijama. Kroz razgovor i aktivnosti s djecom, istaknuta je važnost zajedničkog odabira sadržaja s roditeljima, traženja pomoći od odraslih u nepoznatim, nesigurnim i potencijalno opasnim situacijama tijekom boravka na internetu, čuvanja i nedijeljenja osobnih podataka na internetu, mogućnost lažnog predstavljanja sugovornika kao i važnost kulturnog ophođenja na internetu.

Prije radionice s djecom, provedena je i radionica s roditeljima kojom su upoznati s najčešćim opasnostima s kojima se djeca mogu susresti na internetu, kako djeci osigurati sigurno internetsko okruženje te zajednički otkrivati internet kao i s time kako osigurati da internet, kao neizbježan alat današnjice, bude poticajan alat kojim će djeca razvijati različite vještine kroz igru i zabavu.
Nakon radionica u vrtiću Volosko, nastavit će se s provođenjem radionica i u našim ostalim vrtićima.

Projekt je tijekom 2017. i 2018. godine financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.