Vježbe za mozak

Vježbe za mozak

Naš mozak obožava vježbe. Možemo reći da nas stalno traži da se nečime bavimo. Zbog toga i volimo biti u pokretu, volimo raditi, volimo maštati, smišljati nove stvari.

Mala djeca, jasličkog uzrasta, najbolje vježbaju mozak putem motoričkih aktivnosti.

Mozak se sastoji od dvije polutke/hemisfere, lijeve i desne. Svaka moždana hemisfera zadužena je za jednu polovicu tijela i to na sljedeći način: lijeva hemisfera upravlja desnom stranom tijela, a desna hemisfera lijevom stranom mozga. Hemisfere mozga su međusobno povezane brojnim moždanim vlaknima, sinapsama, koje provode informacije iz jedne strane mozga u drugu. Zahvaljujući tome mi možemo hodati, skakati, možemo pisati, čitati, orijentirati se u prostoru. Možemo izvoditi križne pokrete, možemo pljeskati. Kad nam netko kaže: „Što ti je to na lijevom ramenu?“, mi ćemo bez problema okrenuti glavu u tom smjeru i desnom rukom potapšati svoje lijevo rame.

Da bi se stvorilo više i učvrstile postojeće veze između dvije moždane hemisfere dobro je u različite aktivnosti s malom (i većom) djecom uvesti puno križnih pokreta. Evo nekih primjera…

1. pri presvlačenju djeteta poigrajte se tako da uz neku pjesmicu plješćete/dodirujete s djetetovim lijevim stopalom desni dlan te obrnuto, zatim lijevo stopalo prema desnom ramenu/uhu i obrnuto te s obje noge prema sredini tijela (prsa, nos)

2. ako vaše dijete puže postavljajte mu različite prepreke na njegovom putu koje mora zaobići ili prijeći preko njih

3. postavite na pod materijale različitih tekstura preko kojih dijete mora hodati ili puzati

4. pri oblačenju uvijek djetetu govorite da pruži desnu /lijevu ruku/nogu. Iako još ne može razumjeti što to znači dajete mu prve informacije o shemi tijela

5. isto kao i prethodno imenujte dijelove tijela.

Iako sada, zbog sigurnosti, ne možemo otići na dječje igralište, park, plažu, nema razloga da i u kućnim uvjetima ili u svom dvorištu ne priredimo djetetu poticajno i zabavno okruženje.

  1. Poligoni su uvijek dobra ideja. U unutarnjem prostoru iskoristite stolice za provlačenje ili prelaženje penjanjem, stol, jastuke kao prepreke za preskakanje ili balansiranje, raznu užad oblikujte oblike u koje dijete treba stati.
  2. Taktilni poligon. Upotrijebite različite materijale, različitih tekstura. Potrebno vam je nekoliko kutija, npr. od cipela, ili nekih drugih posuda. Svaku napunite različitim materijalom: narezana spužvica za suđe, brusni papir, kamenčići, lišće, različite krpice mekane i grublje, vuna, pjena za brijanje, lavor s vodom…. Mogućnosti su bezbrojne. Neka djeca prolaze ovaj poligon i u svakoj kutiji neka se zadrže koliko im odgovara. Potaknite ih neka vam ispričaju što im se sviđa najviše, a što najmanje.
  3. Djeca se vole skrivati, neki se vole zavlačiti u skučene prostore. Ponudite svom mališanu navlaku za pokrivač, pomognite mu da se uvuče unutra, omotajte ga, a on se mora izvući (aktivnost pogodna za dob od 3. godine starosti).
  4. Provlačenje kroz laserske zrake. Uzmite uže, ukrasnu traku,  ljepljivu traku ili neki drugi dugački materijal, odaberite mjesto u stanu (prolaz u hodniku, ulaz u dječju dobu…) i rasporedite uže po odabranom mjestu da tvori mrežu kroz koju će se dijete morati provlačiti
  5. Igre balonima. Napušite nekoliko balona i zadajte upute: dodaj ga lijevom/desnom rukom/ nogom, dodaj glavom, trbuhom, ramenom…, dodaj ga puhanjem.
  6. Čuvaj loptu. Odlična igra za unutarnji i vanjski prostor za sve ukućane. Uzmite staru plahtu, stolnjak, izrežite nekoliko rupa. Igrači se rasporede oko plahte i svako uhvati rub i podigne u vis. Na plahtu se stavlja loptica koju igrači moraju sačuvati da ne bi pala kroz rupe na plahti.

Toliko za danas, uskoro ćemo pripremiti još zabavnih aktivnosti u koje se može uključiti cijela obitelj.