Otvoren natječaj za stručno osposobljavanje odgojitelja/ica

Od 19. travnja 2017. otvoren natječaj za pripravnike/ice odgojitelje/ice za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u DV Opatija...

više...

Vrtić Volosko na Festivalu znanosti 2017

Na ovogodišnjem Festivalu znanosti u aktivnosti Vrtići za vrtiće, Dječji vrtić Opatija predstavit će djeca i njihovi odgajatelji Martina Gašić, Bojan Palmić, Iva Neral i Sara Pavačić iz vrtića Volosko s pričom o putovanju kroz vrijeme...  

Naša priča o vremenu započela je davno, davno, ustvari započela je na samom početku i to vrlo spektakularno – velikim praskom. Od njega pa do danas prošlo je nezamislivo puno, a mi smo to vremensko razdoblje iskoristili za proučavanje promjena uvjeta za život na Zemlji.  Ponajprije smo podijelili Zemljinu prošlost na geološka razdoblja, na način da djeci budu što bliža i razumljivija. Taj je vremenski period podijeljen na pradoba, staro, srednje i novo doba.

Propitkivanjem dječjih znanja o ovoj temi dobili smo zanimljive i korisne informacije, premda tek o srednjem dobu i nekolicini dinosaura.

Započeli smo s istraživanjem literature, interneta, gledali filmove i videa. Video Our story in 90 seconds bio je prvi okidač za rasplamsavanje dječje mašte i znatiželje o postanku i razvoju našeg planeta i nas samih.

Od neoblikovanog materijala, vode, ljepila i tempere djeca su izradila makete planete Zemlja u fazama njezinog nastanka od užarene kugle, velikog oceana i prvog kontinenta.  

Na plaži smo pronalazili školjke, pužiće, a u vrtiću na različitim podlogama otiskivali svoje osobne fosile.

Svaki korak zabilježen je fotografijom, ali i plakatom, izjavom, likovnom impresijom. Od prvih bakterija i modrozelenih algi, preko trilobita i amonita (crtanih, slikanih, izrađivanih od gline i glinamola, tijesta za modeliranje) do prvih riba i većih morskih grabežljivaca. Jedan takav  grabežljivac postao je u našim krugovima prava zvijezda, a njegovo ime izgovarano bez ikakvih teškoća – anomalokaris.

Upoznali smo se s izlaskom života iz mora na kopno, s prvim gmazovima, dinosaurima i njihovim osobitostima, prehrambenim navikama, životnim okruženjem. Njihove replike u smanjenom obliku postale su središte svakodnevnih aktivnosti djece.

Brojne društvene igre nastale su na temu davnih organizama, pa tako i Utrka amonita, te raznovrsne slagalice, dopunjaljke, parne slike. Školarci su novonastale pojmove povezivali i slagali u križaljkama i tako trenirali početne vještine pisanja i čitanja.

Svakodnevne aktivnosti naslanjale su se na geološka razdoblja i njihove osobitosti pa je tako izrađivana Dino pizza, tražili su se fosili u pješčaniku i voćnjaku, rastavljanjem dotrajalih kućanskih i kuhinjskih aparata dobili smo dijelove za konstruiranje  makete velikog dinosaura. Tragom dinosaura kretali smo u jutarnjoj tjelovježbi preko raznovrsnih poligonskih prepreka.

U suradnji sa studentima i profesorima kemije vršili smo razne eksperimente, simulirali vulkanske erupcije, čudili se eksplozijama i kemijskim reakcijama. Slikovito su nam objasnili što se dogodilo kada je u Zemlju udario asteroid i uništio devedeset posto živih organizama.

Tu je i suradnja s lokalnom zajednicom opatijskom knjižnicom Viktor Car Emin, te Parkom prirode Učka gdje smo posjetili Velu Dragu, lokalitet poznat po fosilnim ostacima. Osim toga od stručnih suradnika saznat ćemo više o Tetis oceanu koji je nekad egzistirao na našem području.

Putem priča i filma djeca su saznala o novom dobu, o prvim ljudima, odnosno praljudima. O njihovim uvjetima za život i borbi za opstanak. Pokušali smo zamisliti i predočiti si njihov špiljski život, a zaustavili se na razmišljanju što bi nam sve tada nedostajalo.

Izradili smo i leksikon sa slikama i pojašnjenjima novih pojmova koje smo u šetnji kroz geološka doba usvojili.

Ali više o svemu, o trilobitima, anomalokarisima, tetrapodima, pliosaurima i pračovjeku, možete doznati na našem štandu u sklopu 15. Festivala znanosti u Rijeci, u četvrtak 27. travnja 2017. od 10-12 sati u prostorijama bivšeg skladišta Exportdrva na Delti. Posjetite nas da zajedno krenemo u šetnju kroz prošlost Zemlje.