Prilagodba djece na vrtić - Roditeljski sastanak za roditelje novoupisane djece u vrtiće Opatija, Volosko, Ičići i Veprinac za pedagošku godinu...

Roditeljski sastanak "Prilagdoba djece na vrtić" za roditelje koji svoju djecu prvi put upisuju u naše vrtiće Opatija (Punta Kolova), Volosko, Ičići i Veprinac održat će se u petak, 31. kolovoza 2018. godine s početkom u 18:00 sati. Za više informacija kliknite na naslvo...

više...

Otvoren natječaj za stručno osposobljavanje odgojitelja/ica

Od 19. travnja 2017. otvoren natječaj za pripravnike/ice odgojitelje/ice za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u DV Opatija...

više...

Završile radionice u Klubu očeva Rastimo zajedno

Završile radionice u Klubu očeva Rastimo zajedno

Utorak, 28. studenog 2017. završio je drugi ciklus radionica za očeve u Klubu očeva Rastimo zajedno. S očevima su provedene četiri radionice: „Očinska uloga u ranom djetinjstvu“, „O tatama i osjećajima“, „O tatama i mamama“, „Tata od zanata“ koje su se održale od 09. do 28. studenog 2017.
Ciklus je završilo šest očeva. Posebno nas veseli što su se i ove godine grupi priključili očevi čija djeca ne pohađaju naš vrtić.
Kroz radionice, posebnu pažnju posvetili smo ulozi očeva u ranom djetinjstvu s obzirom na spoznaju da očeva uključenost, podrška i poticaj u prvim godinama djetetova života daju jedinstven doprinos djetetovu dugoročnom psihosocijalnom razvoju. Očevi su zajedno s voditeljicama i drugim očevima stjecali nova saznanja o ulozi oca u ranom djetinjstvu i promicanju djetetovog razvoja,promišljali o vlastitoj očinskoj ulozi, upoznali bolje sebe u ulozi oca, prepoznavali učinkovite načine nošenja sa zahtjevima roditeljstva, razmjenjivali ideje o načinima na koje žive svoje očinstvo te razmjenjivali informacije i podršku u ostvarivanju važne životne uloge.
Očeve smo pitali o iskustvima s radionica. Evo nekih odgovora:

"Radionice su bile izuzetno korisne, edukativne i poučne. Naime, kroz interaktivnost, neposrednost, ponekad i zabavu, mnogo sam naučio o ulozi i važnosti oca u odgoju djeteta."

"Radionice su bile jako korisne i kako bi rekli "Eye-opening" jer je nama kao kulturi usađen drugačiji sustav vrednovanja i odgoja koji se bazira na kažnjavanju, a u pravo to treba promijeniti i vjerujem da bi ta promjena pomogla i roditeljima i djeci. Ne kažem da treba sve biti slobodno i bez granica! Osobno sam na radionicama naučio kako uvažiti dijete i njegove emocije, koje vjerujem znaju svi da luduju te kako graditi samopouzdanje djetetu s JA-porukama. Najviše ipak znače iskustva ostalih očeva jer mislim da se najbolje uči tako, na primjerima iz prakse od drugih ljudi...Sebe kao oca sam već počeo malo mijenjati jer pokušavam primijeniti neke stvari koje su nam rečene, i djeluju:)...Moja poruka očevima bi bila da provode vrijeme sa svojom djecom s naaglaskom na kvalitetnom vremenu, ne kvantitativnom. Ove radionice nisu neophodne za odgoj, nije ih bilo u vrijeme našeg predškolskog doba pa smo "ispali" sasvim dobri, ali svakako bi ih preporučio svim očevima koji žele znati kako se bolje ophoditi s djecom, zašto djeca rade neke nama neshvatljive stvari i kako se postaviti u odgoju svoje djece. I naravno, preporučio bih ove radionice zbog zabavnog druženja s ostalim tatama i voditeljicama iz vrtića, kojima bih ovim putem zahvalio na savjetima i pomoći o održavanju ove zabavne i poučne radionice."
"Moram priznat da sam nakon radionica shvatio gdje griješim ali ito tak shvatio sam da je to postupak koji traje i moram se naučiti kontrolirati te pokušati shvatiti što moja kćer zaista treba u određenoj situaciji. Teško je ali izvedivo. Moje mišljenje je da bi očevi trebali pohađati ovakve radionice jer se u ovom "ludom" i ubrzanom životu često puta "izgubimo" pa nije loše potražiti pomoć ili poslušati nekog tko je educiran ili nekoga tko ima isti ili sličan problem našemu. Djecu treba izvesti na pravi put, a svaki roditelj zna da je to najteži ali ujedno i najslađi posao na svijetu."
"Izuzetno sam zadovoljan radionicama. Predavačice su bile odlične tako da su nam objasnile kako ispravnije komunicirat sa svojom djecom i kako se ponašati prema djetetu tako da nam njegovo odrastanje bude što veselije....puno su mi pomogla iskustva drugih očeva i nadam se da će biti još takvih radionica. Moja poruka drugim očevima je: Volite svoju djecu, provedite što više vremena sa njima jer nažalost djeca prebrzo odrastaju."

 

Pripremila: G. Mišćenić