Otvoren natječaj za stručno osposobljavanje odgojitelja/ica

Od 19. travnja 2017. otvoren natječaj za pripravnike/ice odgojitelje/ice za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u DV Opatija...

više...

Čarolije kemije u vrtiću Volosko

Čarolije kemije u vrtiću Volosko

31.03. u vrtiću Volosko događala su se čuda! Izjave poput: „jel' to mene oči varaju?“ i „je li ovo san?“ dopirale su iz znanstvenog kutića „Mali istraživač“ vrtića Volosko. Voditelji malih istraživača, odgajatelji Bojan Palmić i Sara Pavačić, odlučili su približiti svijet znanosti mališanima pa su u pomoć pozvali profesoricu kemije Katicu Seki iz OŠ R.K.Jeretov iz Opatije.

Pokusi u vrtiću malim istraživačima izgledali su kao čarolija. I premda profesorica uporno tvrdila da je riječ o čistoj znanosti, trunka sumnje ipak je ostala…

Za početak smo promatrali kako se skuplja i širi zrak kroz jednostavni pokus sa svijećom, tekućinom i čašom. Ovaj pokus su istraživači odlučili poslije još jednom napraviti kako bi bili sigurni da nije u pitanju neki trik.

U drugom pokusu, profesorica je prelijevala tekućinu iz čaše u čašu, a ona je svaki put bila druge boje. Unatoč trljanju očiju i štipkanju da se probude, tekućina je nastavila mijenjati boju i očarala mališane pobudivši im, osim smisla za humor, još veće zanimanje za znanost.

Saznali smo i kako se od drvenih rade ugljeni štapići za pisanje i crtanje, a usput i naučili da dim može gorjeti.

Prizivali smo i Crnu Mambu iz vatrice…

Istraživačica Sara se pripremala za ronjenje i vježbala duboko disanje, a kao dokaz da je spremna za ljeto- tekućina u staklenki je promijenila boju.

Za sam kraj profesorica je, poput svakog pravog čarobnjaka-znanstvenika, ostavila malu publiku bez daha zapalivši ljubičastu i zelenu vatru.

Ova odlična suradnja djelatnika vrtića i škole izvor je entuzijazma za rad na budućim zajedničkim pustolovinama s novim pokusima kojima se veselimo. Zahvaljujemo profesorici Katici Seki na uloženom trudu!