Javno predavanje „OP-Opatija priča, odgajamo pričama“ i predstavljanje slikovnice terapeutskih priča „Mala knjiga priča pomagalica“

Javno predavanje „OP-Opatija priča, odgajamo pričama“ i predstavljanje slikovnice terapeutskih priča „Mala knjiga priča pomagalica“

Ponedjeljak, 22.10.2018. u prostorijama DV Opatija održano je javno predavanje kao završna aktivnost projekta „OP-Opatija priča, odgajamo pričama“ u organizaciji poduzeća Promowise d.o.o. koji se provodio u partnerstvu s DV Opatija te uz financijsku potporu Grada Opatije.
U sklopu projekta održana je edukacija za odgajatelje DV Opatija „Priče koje pomažu po Lessac Kinensensic metodi“. Ova edukacija je već po drugi put održana u DV Opatija te je njome obuhvaćeno 40 odgajatelja. Edukacija se provela kroz 4 modula u ukupnom trajanju 32 sata. Odgajatelji su stekli znanja i kompetencija za pisanje individualiziranih priča koje pomažu, biranje priča za djecu, prilagodbu priča individualnim potrebama djeteta te izvođenje priča Lessac Kinensensic metodom.
Autorice  i izvoditeljice ovog programa su izv.prof.dr.sc. Sanja Skočić Mihić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci, mr.sc. Ana Barišić, VIA Radionice terapeutskih priča i Lessac Kinesensic pripovijedanja i Nadia Novak Ramić, mag.rehab.educ. stručna suradnica u DV Opatija.
Ovima javnim predavanjem prezentirao se sam projekt kao i program edukacije, a doprinos u svojim izlaganjima dale su polaznice edukacije u DV Opatija: odgajateljice Doris Juračić i Martina Gašić te psihologinja Lidija Jukić. Inspirativnim izlaganjima iznijele su svoje dojmove s edukacije te iskustva u primjeni ove inovativne odgojno – obrazovne metode kao vrijednog alata u svakodnevnom radu s djecom.
Javno predavanje zaokruženo je predstavljanjem slikovnice pod nazivom „Mala knjiga priča pomagalica“. Sve priče su nastale na edukaciji „Priče koje pomažu po Lessac Kinesensic metodi“ te na edukaciji o pisanju terapeutskih priča koju je vodila Susan Perrow. Autorice su odgajateljice i stručne suradnice DV Opatija, tako da ovo djelo predstavlja svojevrstan poklon djeci vrtića, a i šire. Urednice slikovnice su Gorana Mišćenić, psihologinja i Nadia Novak Ramić, edukacijska rehabiliatorica. Za ilustracije u „Maloj knjizi“ zaslužan je proslavljeni likovni umjetnik Saša Jantolek.
Slikovnicu je moguće kupiti u DV Opatija.
Na predavanju je ujedno najavljen i prvi ciklus radionica za roditelje „Priče koje pomažu i Lessac Kinesensic metoda“ koje će se održati tijekom studenog 2018. Edukacija je u organizaciji Udruge „Srce za Volosko“ te je za sve roditelje besplatna.