„Srđana i mali kuhari“
„Srđana i mali kuhari“
Kvaliteta življenja ugrožena je danas nizom čimbenika zbog kojih su i djeca izložena nezdravim stilovima života, a pravilna prehrana predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika osiguravanja pravilnog rasta i razvoja koji je najintenzivniji upravo u predškolskom razdoblju. Promicanje zdravog načina života s naglaskom na stvaranju pozitivnih i zdravih navika prehrane jedna je od temeljnih zadaća na kojoj se u vrtiću kontinuirano radi već dugi niz godina pa tako i tijekom ove pedagoške godine i to kroz razne aktivnosti.
S ciljem realizacije postavljenih zadaća, u Grand hotelu Adriatic u Opatiji, u subotu 26. studenog 2011. održan je kulinarski izazov djece Dječjeg vrtića Opatija i finalistice Prvog hrvatskog Masterchefa Srđane Jevtić. Srđana i djeca iz vrtića Opatija, Ičići, Volosko, Veprinac i Lovran, sa svojim odgajateljicama pripremali su razna jela prema receptima koje je osmislila Srđana, dok su neke osmislile i predložile odgajateljice. Bila su to jela od sezonskog povrća čije recepte možete pronaći u prilogu te ih i sami isprobati.
Uz degustaciju jela i predstavljanje obiteljskih gospodarstava koji se bave ekološkom proizvodnjom, predstavljanje Udruge Žmergo i Društva naša djeca Opatija, održano je i predstavljanje knjige 'Mama i ja hoću jesti kolače' autorice Karoline Orlić, majke dječaka s problemima alergije što ju je potaknulo na osmišljavanje novih recepata. Svi posjetitelji imali su priliku čuti i predavanje psihologinje dr. sc. Alessandre Pokrajac Bulian o problemima prehrane u djece. Dio je ovo akcija Dječjeg vrtića Opatija kojima se nastoji poticati i razvijati osjetljivost za tradiciju u izboru prehrane i pritom senzibilizirati zajednicu o važnosti zdrave prehrane.
Manifestacija je osim edukativnog imala i humanitarni karakter pa su se tako za degustaciju „dječjih delicija“ u sklopu humanitarne akcije opatijskog Crvenog križa prodavali bonovi, a sav prihod uplaćen je za potrebe socijalnog marketa. U Vrtiću Opatija i dalje smo nastavljamo s humanitarnom akcijom Crvenog križa te prikupljamo proizvode koji će biti uručeni marketu za potrebite.
Meni je bio slijedeći...
"TUTTI-FRUTTI SMOOTHIE"
Sastojci:
- jogurt ili mlijeko ( ovisno kako tko želi jer će se smoothie mixati na licu mjesta)
- usitnjene u blenderu sjemenke lana / zobene pahuljice
- voće ( banane, jabuke, kruške, šljive..već kojeg voća trenutačno ima)
- med i cimet
CUKA-CUKA JUHA " – juha od bundeve s ječmom
Sastojci:
- ječam (skuhati u zasoljenoj vodi)
- maslinovo ulje i kapulu (prodinstati)
- bundevu (očistiti i izrezati na kockice, dinstati s kapulom i podlijevati s vodom dok ne omekša, propasirati kad je gotovo)
- ulje buče i sjemenke za finish
"BANANARAMA“– integralne palačinke s bananom i medom
Sastojci:
- klasično tijesto za palačinke, samo u drugim omjerima)
- banane (koje ćemo sotirati malo na putru)
- med i cimet
"ŠPAGETI BROKOLANI" – integralna paša i pesto od brokoli
Sastojci:
- integralna pašta (spagheti ili fusili, skuhani u vodi gdje su se kuhali brokoli)
- brokoli (skuhati s par češnja češnjaka)
- na maslinovom ulju istopti 5-6 slanih inćuna (to je jedino s čime se jelo zaslanjuje) dodati iskosani češnjak i brokule (cvjetove samo) , te podlijevati dok se ne ispeštaju
- usitnjene orahe i parmezan dodati na kraju, te umiješati s paštom
"THINK PINK SALATA" – salata od cikle, jabuke i celera + med i limun
Sastojci:
- cikla, celer i jabuka ( oguliti i izribati, malo posoliti)
- napraviti emulziju od meda i limuna/ aceta balsamica) i začiniti salatu, dodati tostirane sjemenka suncokreta
"SHREKOVA MANEŠTRA" – maneštra s broskvom
svi potrebni sastojci za klasičnu maneštru s tim da dodajemo na trake narezanu broskvu, gdje se sve zajedno kuha
"PING PONG OKRUGLICE" – okruglice od svježeg sira
Sastojci:
- svježi sir ili skuta
- malo skuhanog i zgnječenog špinata
- parmezan, maslinovo ulje, sol
- raditi okruglice i uvaljati u preprženi sezam ili izmrvljene sjemenke bundeve
Preuzimanja: