Učimo s mravima

Učimo s mravima

S lijepim vremenom pojavljuje se i sve veća želja za boravkom na otvorenom. U takvim trenucima vrlo je teško naše najmlađe zadržati na jednom mjestu, da ne lutaju previše uokolo, da ne diraju puno drugih stvari i sl.

Jedna od ideja za aktivnost može biti i istraživanje mrava. U svom vrtu ili na obližnjoj livadi ili možda čak na svojoj terasi pronađite mrave ili mravinjak. Vaš je zadatak da zajedno sa svojim roditeljima pronađete ta mala, sitna bića. Možete ih nakratko staviti i u staklenku. U njihovu blizini možete staviti list/dva, malo zemlje, koji kamenčić, možda komadić neke hrane...ovisno o tome gdje ste ih pronašli i gdje ih promatrate.

Promatrajte mrave, koristite i povećalo kako biste ih što bolje vidjeli, istražujte što rade, kako se kreću, koliko nogu imaju, koje su boje...

Nakon promatranja i istraživanja možete se pozabaviti različitim zabavnim aktivnostima koje vam kao inspiraciju nudimo u prilozima koje ćete pronaći ispod teksta. Crtajte, igrajte društvenu igru mrav, izrađujte mrave od različitih materijala, naučite nešto novo o njima, naučite kratku brojalicu na talijanskom ili neku novu riječ, vježbajte grafomotoriku...

Ukoliko ste mrave promatrali i istraživali u staklenci, ne zaboravite ih pustiti u njihovo prirodno stanište, tamo gdje ste ih pronašli.

Na kraju možete pronaći i pročitati Ezopovu basnu o cvrčku i mravu.

Basnu Cvrčak i mrav možete poslušati na sljedećoj poveznici: https://juhuhu.hrt.hr/gledaj/1190/cvrcak-i-mrav

Na ovoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=WuUaFNGEQ18 pogledati animirani film prvaka Zagrebačke škole Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše iz 1965 Mrav dobra srca, o mravu dobra srca koji svojim ponašanjem nehotice narušava sklad i red u mravljem gradu.

Mrav - pjesmica
Mrav - društvena igra i slagalica 
Mrav - grafomotoričke aktivnosti
Izradi mrava

Pripremila: Josipa Ljubanović, odgajateljica