Zdravi proljetni recepti za nadolazeći Uskrs
Za Uskrs se najčešće povodimo tradicijom pripremajući uvijek ista jela – od francuske salate, pince, kuhane šunke… No, lepršavo i šareno proljeće može nam donijeti i neke drugačije recepte koji vas isto tako mogu oduševiti. Razmislite jeste li spremni na promjenu i probajte.
Umjesto gotove kupovne majozene, probajte napraviti svoju koju ćete umiješati u francusku salatu.
AVONEZA – majoneza od avokada
Nakon mousseva, pudinga, sladoleda, namaza, avokado možete iskoristiti za izradu zdrave majoneze. Avokado je pun zdravih masnoća i u kombinaciji s maslinovim uljem odlična alternativa kupovnoj majonezi, koja je puna raznih dodataka. Ako niste ljubitelj ili su vam dosadile domaće verzije majoneze s jajima, probajte ovu verziju. Vegansku i neodoljivo zelenu!
Sastojci:
1 zreli avokado
Maslinovo ulje
Sol
Kajenski papar
1/2 luka
Limunov sok
Priprema:
- Izdubite zreli avokado pa dodajte sol, maslinovo ulje, ploškice luka, kajenski papar i sok limuna.
- Izmiksajte u blenderu dok ne dobijete sjajnu, svilenkastu strukturu.
- Kada preselite u posudicu s poklopcem, dodajte još na vrh samo malo maslinovog ulja.
Možete ju koristiti u sendvičima, burgerima pa i salatama. Također, odlično paše s klasičnom krumpir salatom!
MAJONEZA OD INDIJSKIH ORAŠĆIĆA
Indijski oraščići imaju 5 puta više vitamina C od naranče, odličan su izvor antioksidansa, sadrže visoke količine magnezija i bakra, a uz to su i ukusni. Šalicom ovih hranjivih oraščića napravite zdravu majonezu unutar svoja četiri zida, a evo i načina kako.
Sastojci:
1 šalica sirovih indijskih orašćića natopljenih u vodi najmanje 4 sata
4 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
Sol i papar na okus
1/2 šalice filtrirane vode
1 žlica senfa
Malo đumbira (po želji)
Priprema:
- Sve sastojke osim vode ubacite u blender i promiksajte.
- Ovisno o gustoći koju volite i želite, dodajte još vode.
- Tijekom miješanja (blendanja) postepeno dodavajte vode, soli, papra, đumbira i soka od limuna ovisno o okusu koji volite i želite.
SLATKIŠI
Najmlađim članovima obitelji omiljeni dio blagdanskog stola su svakako čokoladna jaja. Umjesto da im kupujete pakirane čokoladice, iznenadite ih i počastite svojim slatkišima.
KUGLICE OD ZOBENIH PAHULJICA
Sastojci:
1 šalica kuhane zobi
1 šalica lješnjaka (treba ih samljeti u multipraktiku)
50 g tamne bio čokolade za kuhanje
50 g ghee maslaca, a može biti i običan
2-3 žlice šećera kokosovog cvijeta
Žličica vanilije
Kakao prah, mrvljeni kokos i mrvljeni orasi - za uvaljati kuglice.
Priprema:
- Skuhajte zob i pomiješajte s mljevenim lješnjacima.
- Ghee maslac i čokoladu otopite u loncu, dodajte šećer, vaniliju i tu smjesu dodajte u zdjelicu sa zobi i lješnjakom.
- Sve dobro promiješajte, stavite u hladnjak na hlađenje i nakon nekog vremena izvadite i formirajte kuglice. Kuglice uvaljajte u kakao ili kokos ili orahe.
RAFFAELLO KUGLICE
Radi se o receptu koji sadrži samo četiri sastojaka i to vrlo kvalitetnih, a nakon kojih nastaje omiljena nam slastica - odlična imitacija raffaello kuglica koje ste do danas kupovali. Zašto kažemo "do danas"? Jer nakon ovog recepta nema smisla ne raditi svoje raffaello kuglice bez šećera, bez aditiva i bez previše kalorija.
Sastojci:
4 žlice kokosovog ulja rastopljenog na sobnoj temperaturi
1 šalica kokosovih mrvica + par žlica za uvaljati kuglice
15 sirovih badema (oguljenih)
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Sve sastojke osim badema ubacite u blender i dobro miksajte dok smjesa ne postane kremasta.
- Rukama napravite kuglice smjese i jedan badem stavite u sredinu kuglice, dobro ih oblikujte i uvaljajte u kokos. Držite u hladnjaku.
ČOKO-LJEŠNJAK KUGLICE
Sastojci:
1/2 šalice lješnjaka
1/2 šalice badema
1/2 šalice datulja
1 žlica kakao praha
1 žlica grožđica
1 žlica kokosovog ulja
Malo vanilije u prahu
Prstohvat soli
1 žličica limunovog soka
Priprema:
- Sve sastojke stavite u multipraktik i obrađujte ih do glatke konzistencije.
- Kada se smjesa počne odvajati od stijenki posude, znači da je gotovo. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kakao ili u drobljene lješnjake ili u kokosovo brašno.
Želimo vam dobar tek!