Zdravi proljetni recepti za nadolazeći Uskrs

Zdravi proljetni recepti za nadolazeći Uskrs

Za Uskrs se najčešće povodimo tradicijom pripremajući uvijek ista jela – od francuske salate, pince, kuhane šunke… No, lepršavo i šareno proljeće može nam donijeti i neke drugačije recepte koji vas isto tako mogu oduševiti. Razmislite jeste li spremni na promjenu i probajte.

Umjesto gotove kupovne majozene, probajte napraviti svoju koju ćete umiješati u francusku salatu.

AVONEZA – majoneza od avokada

Nakon mousseva, pudinga, sladoleda, namaza, avokado možete iskoristiti za izradu zdrave majoneze. Avokado je pun zdravih masnoća i u kombinaciji s maslinovim uljem odlična alternativa kupovnoj majonezi, koja je puna raznih dodataka. Ako niste ljubitelj ili su vam dosadile domaće verzije majoneze s jajima, probajte ovu verziju. Vegansku i neodoljivo zelenu!

Sastojci:
1 zreli avokado
Maslinovo ulje
Sol
Kajenski papar
1/2 luka
Limunov sok

Priprema:

  1. Izdubite zreli avokado pa dodajte sol, maslinovo ulje, ploškice luka, kajenski papar i sok limuna.
  2. Izmiksajte u blenderu dok ne dobijete sjajnu, svilenkastu strukturu.
  3.  Kada preselite u posudicu s poklopcem, dodajte još na vrh samo malo maslinovog ulja.

Možete ju koristiti u sendvičima, burgerima pa i salatama. Također, odlično paše s klasičnom krumpir salatom!

MAJONEZA OD INDIJSKIH ORAŠĆIĆA

Indijski oraščići imaju 5 puta više vitamina C od naranče, odličan su izvor antioksidansa, sadrže visoke količine magnezija i bakra, a uz to su i ukusni. Šalicom ovih hranjivih oraščića napravite zdravu majonezu unutar svoja četiri zida, a evo i načina kako.

Sastojci:

1 šalica sirovih indijskih orašćića natopljenih u vodi najmanje 4 sata
4 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
Sol i papar na okus
1/2 šalice filtrirane vode
1 žlica senfa
Malo đumbira (po želji)

Priprema:

  1. Sve sastojke osim vode ubacite u blender i promiksajte.
  2. Ovisno o gustoći koju volite i želite, dodajte još vode.
  3. Tijekom miješanja (blendanja) postepeno dodavajte vode, soli, papra, đumbira i soka od limuna ovisno o okusu koji volite i želite.

SLATKIŠI

Najmlađim članovima obitelji omiljeni dio blagdanskog stola su svakako čokoladna jaja. Umjesto da im kupujete pakirane čokoladice, iznenadite ih i počastite svojim slatkišima.

KUGLICE OD ZOBENIH PAHULJICA

Sastojci:

1 šalica kuhane zobi
1 šalica lješnjaka (treba ih samljeti u multipraktiku)
50 g tamne bio čokolade za kuhanje
50 g ghee maslaca, a može biti i običan
2-3 žlice šećera kokosovog cvijeta 
Žličica vanilije
Kakao prah, mrvljeni kokos i mrvljeni orasi - za uvaljati kuglice.

Priprema:

  1. Skuhajte zob i pomiješajte s mljevenim lješnjacima.
  2. Ghee maslac i čokoladu otopite u loncu, dodajte šećer, vaniliju i tu smjesu dodajte u zdjelicu sa zobi i lješnjakom.
  3. Sve dobro promiješajte, stavite u hladnjak na hlađenje i nakon nekog vremena izvadite i formirajte kuglice. Kuglice uvaljajte u kakao ili kokos ili orahe.

RAFFAELLO KUGLICE

Radi se o receptu koji sadrži samo četiri sastojaka i to vrlo kvalitetnih, a nakon kojih nastaje omiljena nam slastica - odlična imitacija raffaello kuglica koje ste do danas kupovali. Zašto kažemo "do danas"? Jer nakon ovog recepta nema smisla ne raditi svoje raffaello kuglice bez šećera, bez aditiva i bez previše kalorija.

Sastojci:
4 žlice kokosovog ulja rastopljenog na sobnoj temperaturi
1 šalica kokosovih mrvica + par žlica za uvaljati kuglice
15 sirovih badema (oguljenih)
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Sve sastojke osim badema ubacite u blender i dobro miksajte dok smjesa ne postane kremasta.
  2. Rukama napravite kuglice smjese i jedan badem stavite u sredinu kuglice, dobro ih oblikujte i uvaljajte u kokos. Držite u hladnjaku.

ČOKO-LJEŠNJAK KUGLICE

Sastojci:

1/2 šalice lješnjaka
1/2  šalice badema
1/2 šalice datulja
1 žlica kakao praha
1 žlica grožđica
1 žlica kokosovog ulja
Malo vanilije u prahu
Prstohvat soli
1 žličica limunovog soka

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u multipraktik i obrađujte ih do glatke konzistencije.
  2. Kada se smjesa počne odvajati od stijenki posude, znači da je gotovo. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kakao ili u drobljene lješnjake ili u kokosovo brašno.

 

Želimo vam dobar tek!