Dječji vrtić Opatija predstavio svoje projekte na Festivalu znanosti

Dječji vrtić Opatija predstavio svoje projekte na Festivalu znanosti

Festival znanosti ove se godine odvijao u razdoblju od 24. do 29. travnja u gradovima diljem Hrvatske. Riječ je o nacionalnoj manifestaciji čiji je cilj popularizacija znanosti, a ove godine glavna tema Festivala bila je "Priroda i društvo".

U Rijeci je osmišljen veliki broj predavanja, radionica i aktivnosti, a jedna od njih je i "Vrtići za vrtiće" koji je održan 26. travnja, a čiji domaćin je, već tradicionalno, bio riječki Prirodoslovni muzej.

Program "Vrtići za vrtiće" ove je godine okupio 9 vrtića iz Istarske i Primorsko-goranske županije koji su prezentirali svoje projekte povezane s ovogodišnjom temom festivala, a među njima bile su i dvije skupine Dječjeg vrtića Opatija – skupina Kosići iz vrtića Veprinac s odgojiteljicama Doris Juračić, Mirnom Martinčić, Antonelom Čuturić i I. jaslička skupina iz Lovrana s odgojiteljicama Dariom Galović i Terezijom Petrić.  

Skupina “Kosići” predstavila se s projektom pod nazivom “Kosići na Uške”. Projekt i interes “Kosića” započeo je odlaskom na izložbu sivog leprinačkog puha. Brojnim aktivnostima obuhvaćene su životinje i biljke na Učki, vrh Učke – Vojak, a čestim šetnjama kroz prirodu, stazama u neposrednoj blizini vrtića, djeca su se zainteresirala za planinarenja što je rezultiralo zajedničkim pohodom djece, roditelja i odgojitelja na Učku i suradnji s Planinarskim društvom Opatija, čime je ostvaren i cilj našeg  projekta - provođenje kvalitetnog vremena u prirodi.

Prva lovranska jaslička skupina nekoliko je mjeseci svoju sobu dijelila s domaćim životinjama – ovcom, kravom, svinjom i malim kokošinjcem. Dječji interes za domaće životinje uočen je početkom pedagoške godine te su tada i postepeno krenule istraživačke i likovne aktivnosti kojima je cilj bio proširivanje znanje djece o domaćim životinjama. Prijavom na Festival znanosti s temom “Domaće životinje – život s njima je zabavan”  motivirani smo za daljnje osmišljavanje aktivnosti s djecom: izrada životinja, mužnja krave, traženje snijetih jaja i otisaka životinja u pijesku aktivnosti su u kojim su djeca uživala i puno toga naučila. Osmišljavanjem aktivnosti, brigom o životinjama uvidjeli smo da je život s domaćim životinjama uistinu zabavan.

Uz predstavljanje vrtićkih projekata, uslijedio je razgled Prirodoslovnog muzeja uz stručno vodstvo te organizirane zabavno-edukativne igre za djecu u obližnjem parku.

Prezentaciju veprinačkih "Kosić" možete pogledati OVDJE, a lovranskih jasličara OVDJE