Izložba "Picasso i Miró u očima djece" u Dječjem vrtiću Opatija

Izložba "Picasso i Miró u očima djece" u Dječjem vrtiću Opatija

Povodom izložbe „Picasso i Miró – Prijateljstvo sloboda“ u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji, Dječji vrtić Opatija organizirao je izložbu likovnih radova djece inspiriranu umjetničkim djelima ovih slikarskih velikana pod nazivom „Picasso i Miró u očima djece“ koja je danas otvorena.

Dječje interpretacije slika poznatih umjetnika postavljene su u holu DV Opatija gdje će se moći razgledati do jeseni. Izloženi su zanimljivi dječji radovi, zajednički radovi djece i odgajatelja te radovi nastali na radionicama djece i roditelja. Dio izloženih radova nastao je tijekom 2007. i 2008. godine u sklopu projekta "Likovni odgoj i umjetnost Pabla Picassa" koji se provodio u suradnji s profesorima Matjažem Duhom i Tomažem Zupančičem s Pedagoškog fakulteta u Mariboru. Nakon završetka projekta nastala je i istoimena monografija objavljena 2009. godine na hrvatskom i engleskom jeziku koja prikazuje sve faze rada na projektu, a koja je postala i dio stručne literature na fakultetima.

Ulaz u vrtić tako je postao prava mala umjetnička galerija dječjih radova koji odišu kreativnošću i veseljem te pokazuju kako su djeca doživjela likovna djela velikih svjetskih umjetnika. Izložbu za  sada mogu pogledati samo roditelji djece polaznika vrtića, ali čim epidemiološke mjere to dozvole, moći će je pogledati i ostali zainteresirani.

– Potaknuti izložbom velikana umjetnosti Picassa i Miróa u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji, odlučili smo ovaj značajni događaj popratiti kroz dječje oči te organizirati izložbu u holu vrtića. Nastojimo pratiti sva važnija događanja u našem gradu te se uvijek rado kroz naše projekte i aktivnosti uključujemo u društveni život zajednice. Likovni radovi djece nastali su jednim dijelom tijekom 2007. i 2008. godine u sklopu projekta “Likovni odgoj i umjetnost Pabla Picassa” koji se provodio u suradnji s mariborskim Pedagoškim fakultetom, dok je drugi dio radova nastao tijekom ove pedagoške godine na temu umjetničkih djela Joana Miróa i Pabla Picassa. Djeca su pokazala veliku kreativnost u izradi radova, a pohvale idu i njihovim odgajateljima koji su ih odlično vodili kroz ovaj projekt u kojem su djela visoke umjetničke vrijednosti poslužila kao poticaj dječjem likovnom stvaralaštvu, istaknula je ravnateljica DV Opatija Aleksandra Tramontana.