Izložba slika Saše Jantoleka i djece te promocija priča pomagalica u Dječjem vrtiću Opatija

Izložba slika Saše Jantoleka i djece te promocija priča pomagalica u Dječjem vrtiću Opatija

Danas je u Dječjem vrtiću Opatija otvorena izložba slika opatijskog umjetnika Saše Jantoleka i djece našeg vrtića. Slike našeg roditelja, suradnika i prijatelja Saše Jantoleka zapravo su ilustracije dviju zbirki priča koje su nastale iz mašte i pera odgojitelja i stručnih suradnika našeg vrtića.

Prva zbirka priča pod nazivom „Mala knjiga priča pomagalica“ objavljena je 2018. godine, a druga zbirka pod nazivom „Još jedna…Mala knjiga priča pomagalica“ u proljeće 2021. Zbirke sadrže priče od kojih su neke nastale tijekom edukacije “Priče koje razdanjuju noć: Ljekovita moć priče koju je u proljeće 2016. godine održala australska spisateljica terapeutskih priča Susan Perrow, zatim priče koje su nastale tijekom edukacije “Priča koja pomaže po Lessac metodi” koju su 2017. i 2018. godine u Dječjem vrtiću Opatija za odgojitelje i stručne suradnike održale doc. dr. sc. Sanja Skočić Mihić, mr. sc. Ana Barišić te Nadia Novak Ramić, mag. rehab. educ, dok su neke od priča napisali odgojitelji i stručni suradnici godinama nakon ovih edukacija, prepoznavši njihovu dobrobit u svakodnevnom radu s djecom.

Priče pomagalice pomažu djeci da se lakše nose s izazovima koje susreću u svom odrastanju. S obzirom da mala djeca teško mogu verbalno izraziti ono što im se događa i kako se osjećaju, odrasli imaju značajnu ulogu - biti taj glas koji će pričati umjesto djece, a to se najlakše čini putem metafora, likova iz mašte i čarolijom priče. 

Ove zbirke priča također su i naš zajednički doprinos promicanju ideje o važnosti čitanja od najranije dobi s ciljem poticanja djetetova cjelokupnog socioemocionalnog razvoja. Ujedno su i kreativni alat koji se s lakoćom može koristiti u svakodnevnom radu s djecom.

Priče pomagalice su pisane za svu djecu (i odrasle) - za sve vesele, živahne, mirne, nemirne, povučene, radoznale, nasmijane, ljutite, zabrinute, svadljive, tvrdoglave, osamljene, društvene, nesigurne, prestrašene, povrijeđene, ali i one koji povrjeđuju... Priče pomagalice namijenjene su svima - jer se svi ponekad osjećamo drugačijima od drugih. Ove su priče dar djeci, njihovim roditeljima i svim prijateljima. 

Na izložbi se pored radova Saše Jantoleka nalaze i dječji radovi koji su nastali nakon čitanja priča te uživanja u njihovim ilustracijama.

Uz otvorenje izložbe, danas su ravnateljica, odgojitelji i stručni suradnici djeci čitali i pričali priče koje se nalaze u navedenim zbirkama, a posjetio nas je i sam umjetnik Saša Jantolek koji je djeci predstavio svoj rad te s njima održao likovnu radionicu.

Kako nam je bilo možete pogledati u galeriji fotografija.