Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom

Organizacija Down Syndrome International odredila je 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum je izabran kako bi označio jedinstvenost ovog sindroma u tri kopije 21. kromosoma (trisomija 21).

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

S obzirom da u Dječjem vrtiću Opatija promičemo inkluzivne vrijednosti te podržavamo različitost i ove smo godine obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom te se tako i mi simbolički pridružili podršci ravnopravnom uključivanju osoba s Down sindromom u društvo. 

Prilika je to i poticaj za razgovor s djecom o toleranciji i različitostima među ljudima.

U svim našim odgojnim skupinama provedene su raznolike aktivnosti kojima jačamo svijest o jednakim mogućnostima i promičemo inkluziju.