Održavanje higijene

Održavanje higijene

"Higijena je pola zdravlja"  rečenica je koju bi roditelji trebali ponavljati djeci od najranije dobi. Ona uključuje pranje ruku i lica, higijenu usne šupljine, ali i odjeće i obuće te higijenu životnog prostora. Redovito pranje ruku osobito je važno za nestašne mališane koji istražuju svijet i svojim rukama žele dodirnuti i opipati baš sve što im se nađe na putu. Nešto starija djeca su češće u kontaktu s drugom djecom, borave u vrtiću, školama, na igralištima, parkovima gdje su izložena lošim bakterijama. To nikako ne znači da se takvih aktivnosti trebaju kloniti, no svakako bi ih trebalo podučiti tome da su topla voda i sapun "saveznici" njihova zdravlja. Vidimo da je to posebno važno sada, u trenucima kada se borimo protiv nevidljivog neprijatelja - korona virusa. Ova nam je situacija ponovno osvijestila važnost održavanja osobne higijene, posebno higijene ruku, a možemo je iskoristiti kako bismo djecu podučili kako ju održavati. 

Možemo reći da je pranje ruku prva linija obrane od loših bakterija i virusa. Poslužite djeci kao primjer i objasnite im kako se na rukama skupljaju nečistoće, ponekad oku nevidljive, ali ipak pune virusa i bakterija koje rade nered u organizmu. Usadite im osnovne higijenske navike te ih tako naučite da štite svoje zdravlje i zdravlje svih ljudi oko sebe.  

Na sljedećom poveznici možete pronaći online slikovnicu za djecu uz koju će lakše razumjeti zašto je pranje ruku važno:

http://www.djecjaposla.com/online-slikovnica-za-djecu-o-korona-virusu-uz-koju-ce-shvatiti-vaznost-pranja-ruku/

Također možete im pročitati tri slikovnice iz serije Higijena, izdavača Evendio, o Prljeku i Mrljeku koje na zanimljiv i zabavan način prikazuju temu higijene: Mljek i Prljek slave fujkasti rođendan, Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak i Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju. 

Kako pravilno prati ruke

Pranje ruku - Crveni križ