Sigurnost na internetu - radionica za roditelje

Sigurnost na internetu - radionica za roditelje

A1 Hrvatska organizira online edukaciju za roditelje starije predškolske djece o sigurnosti na internetu koja će se održati 24. svibnja 2021 u 18:00 sati. 

Na radionicu se možete uključiti uz pomoć poveznice https://us02web.zoom.us/j/82204956642?pwd=YjdVL1paUjBvYzBUNW9wbzM0SFNSQT09

Meeting ID: 822 0495 6642
Passcode: 643176

Ukratko o radionici:

Djeca danas odrastaju u bitno drukčijem svijetu u kojemu se isprepliće stvaran život s virtualnim. Jednako kao što opasnosti vrebaju u stvarnome svijetu, one postoje i u virtualnom. Stoga je važno djecu naučiti kako opasnosti prepoznati i kako na njih reagirati. Istraživanja pokazuju prilično nisku razinu osviještenosti roditelja o opasnostima koja vrebaju iz virtualnog svijeta, gotovo čak i određenu dozu nezainteresiranosti, a istodobno i to da djeca dobar dio svojeg vremena provode upravo na Internetu i to bez izravne kontrole odraslih.

Štoviše, istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima, koje su proveli Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba i Hrabri telefon, pokazalo je da 45 posto predškolske djece u Hrvatskoj samostalno koristi Internet pri čemu čak četvrtina roditelja djeci predškolske dobi ne postavlja pravila za korištenje elektroničkih uređaja. Doduše, dobar dio roditelja postavlja pravila korištenja u smislu ograničavanja vremena kojeg dijete može provesti koristeći neki od elektroničkih uređaja no daleko manje se postavljaju pravila vezana za sadržaj kojemu dijete može pristupiti što je često daleko važnije.

Radionica je predavanje za roditelje o sigurnosti na internetu djece vrtićke dobi. U 45 minuta pokušat ćemo upoznati roditelje s kojim se najčešće sadržajem i opasnostima djeca susreću na internetu, kako pojedini sadržaj djeluje na njih te kako prevenirati neželjen sadržaj i ponašanja. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu igra važnu ulogu u promicanju i unapređenju zaštite prava djece, posebice u situacijama u kojima su djeca najranjivija, a A1 Hrvatska posljednjih 5 godina partner je Centru na EU projektu Centra za sigurniji internet s ciljem promicanja odgovornog ponašanja u online okruženju kod djece.

Predavanje će održali psihologija Lidija Štelcer iz CNZD koja radi s djecom vrtićke dobi na projektu http://www.netica.hr/ i Jasmina Skorup iz A1 Hrvatska koja radi na razvoju aplikacija za sigurnost na internetu.