Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj - 2

Vrt u vrtiću

Vrt u vrtiću

Ovog proljeća u vrtiću Opatija zaživio je mali povrtnjak. U rano proljeće odgojitelji i članovi stručnog tima vrtića započeli su s prikupljanjem materijala za izgradnju povišenih gredica, nakon čega je i započela gradnja i uređenje budućeg povrtnjaka.

Kad se male ruke slože – sve se može, pa je tako i ovaj vrijedan projekt započela nekolicina djelatnika predvođena odgojiteljima Bojanom, Romeom Podobnikom i edukacijskom rehabilitatoricom Nadiom. Uz pomoć kućnih majstora Damira, Nenada i Edija izgrađene su povišene gredice. Ponosni smo što je korišten isključivo otpadni materijal koji je prenamijenjen i ponovno uporabljen.

Uskoro su se brizi o vrtu pridružili i drugi odgojitelji iz gotovo svih opatijskih skupina.

Iz sredstava EU projekta „Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj 2“ nabavljena je zemlja, gnojivo, sitni alat, spremnik za alt te spremnik za vodu. Grad Opatija donirao je komposter u koji se svaki dan nosi bio otpad iz kuhinje.

Tijekom proljeća, djeca su zajedno sa svojim odgojiteljima sijala razno povrće i voće, djeca su pratila njihov razvoj te bilježila promjene koje su se događale. Tijekom travnja i svibnja bilo je vrijeme za sadnju pa su tako mladice povrća i voća dobile svoje mjesto u povrtnjaku: našle su se tu blitva, salata, pomidori, paprike, krastavci, balancani, grah, kukuruz, razno začinsko bilje, jagode pa čaki i lubenice i dinje.

Iz dana u dan pratimo kako je naš vrt sve zeleniji i bogatiji. Doselili su se i neki novi kukci, a posjete ga i ptičice.

Prve plodove smo već brali i pripremili ukusna jela, koja djeca sa zadovoljstvom konzumiraju.

Ovim vrijednim projektom u koji su se uključili gotovo svi djelatnici: odgojitelji, članovi stručnog tima, kuharice i kućni majstori, vrtić je dobio mjesto koje naša djeca rado posjećuju, o kojem se rado brinu, na kojem uče i spoznaju promjene koje se događaju u prirodi te razvijaju svijest o okolišu i važnosti očuvanja prirode.