Nekoliko uputa o polasku u vrtić za roditelje novoupisane djece

Poštovani roditelji,

u ovom razdoblju većinu vas smo kontaktirali te su članovi stručne službe s vama obavili individualne razgovore na kojima smo se međusobno upoznali te razmijenili neke osnovne inforamacije o djetetu i njegovim navikama, procesu prilagodbe i vrtiću. Neki od vas neće s prilagodbom započeti 01. rujna već tijekom sljedećih tjedana te ćemo vas svakako pozvati prije samog dolaska djeteta u vrtić krajem kolovoza te početkom rujna.  

Molimo sve roditelje koji nisu dostavili liječničke potvrde djetetova pedijatra, da ih prije početka rujna odnosno prije polaska djeteta u vrtić svakako pribave. Bez ovog dokumenta neće biti moguće potpisati ugovor niti krenuti u vrtić. Ugovor moraju potpisati svi roditelji (i novoupisane djece kao i roditelji djece koja su već ranije pohađala vrtić) prije no što dijete započne s pohađanjem vrtića u rujnu. Također, ugovor ćete potpisivati početkom svake nove pedagoške godine za tekuću godinu. O terminu potpisivanja ugovora bit ćete obaviješteni putem naših stranica. 

Prva odvajanja od roditelja

Većina roditelja upoznata je s time da je prilagodba proces i da teče postepeno te da novoupisana djeca neće prve dane ostajati u vrtiću duže vrijeme odnosno biti odvojena od roditelja veliki dio dana ili cijeli dan. Proces prilagodbe će se odvijati postepeno u skladu s djetetovim trenutnim potrebama, a dogovaraju ga roditelji zajedno s odgajateljima. Za neku djecu će biti potreban duži, a za neku kraći period prilagodbe, no iz iskustva u radu s djecom znamo da prilagodba mlađe (jasličke) djece obično traje oko 3 tjedna. Tijekom prvih dana (tjedna) dijete ostaje kraće vrijeme u vrtiću - pola sata do sat vremena ovisno o djetetovim  reakcijama kao i reakcijama druge djece u skupini te roditelj boravi u skupini s djetetom. Postepeno roditelj počinje izlaziti iz sobe dnevnog boravka u vremenskom periodu koji dogovori s odgajateljem (već i tijekom prvog tjedna za većinu djece) te se i djetetovo vrijeme boravka u vrtiću produljava. Isprva roditelj izbiva kratko vrijeme koje se s vremenom produljava ovisno o djetetovim reakcijama. Također, praksa je da odgajatelji nakon što se roditelj odvoji od djeteta, telefonski kontaktiraju roditelja ukoliko dijete ima izrazito intenzivne i neugodne emocinalne reakcije, a s ciljem olakšavanja djetetova stanja i boravka.

Drugi tjedan obično je rezerviran za prilagodbu na račuk pa roditelji najčešće po dijete dolaze nakon ručka, a treći je tjedan rezerviran za prilagodbu na spavanje (za onu djecu koja koriste 10-satni program). Također, važno je napomenuti da kada djeca počinju s procesom prilagodbe na spavanje vrlo često zbog uznemiranosti ne uspijevaju zaspati ili pak spavaju kraće vrijeme. U tim situacijama roditelji moraju biti dostupni za dolazak po dijete u nekom ranijem periodu (zbog toga jer neka djeca znaju imati jake emocionalne reakcije plača i teško se umiruju), a ne nužno po završetku dnevnog odmora koji je inače planiran u periodu od cca 12:00 do 14:00/15:00 sati ovisno o dječjoj dužini spavanja.

Sukladno djetetovim potrebama i reakcijama ovaj proces može trajati i kraći period. Najčešće je kraći za stariju djecu. No, zasigurno je da za mlađu djecu neće trajati samo para dana ili tjedan dana kao što su očekivanja nekih roditelja. Stoga, je važno da roditelji u ovom periodu planiraju vrijeme za prilagodbu te da stručnog suradnika na razgovoru i odgajatelja točno izvijeste o vremenu koje imaju na raspolaganju za prilagodbu kako bismo što učinkovitije mogli organizirati prihvat djeteta u vrtić. Roditelji se u procesu prilagodbe mogu izmjenjivati ili pak uključiti i nekog drugog člana obitelji. Važno je da dijete ima dovoljno vremena kako bi moglo prihvatiti novonastalu situaciju i da budete strpljivi. U suprotnom, dijete će vrlo teško prihvatiti vrtić. Obično je jedan od naših savjeta da u procesu prilagodbe sudjeluje roditelj koji lakše podnosi odvajanje od djeteta i od kojeg će se dijete lakše odvojiti uz manje intenzivne emocionalne reakcije. Roditelji koji teško podnose odvajanje od djeteta često imaju potrebu odužiti period prilagodbe, bez obzira na stvarne potrebe djeteta koje bi samo po sebi bilo spremnije na prihvaćanje vrtića, no to mu otežavaju roditeljske reakcije.

Također, važno je da u periodu prilagodbe budete redoviti i ne radite određene stanke kako bi dijete imalo kontinuitet. Naravno, iznimka su bolesti djeteta. Također, važno je ovo vrijeme posvetiti isključivo prilagodbi na vrtić, a ne dijete izlagati i nekim drugim velikim i važnim promjenama u njegovom životu (npr. seljenje u svoju sobu, seljenje obitelji u novu kuću, odlasci na medicinske zahvate i slično). 

Bolesti djeteta 

Polaskom u vrtić i dolaskom u novo okruženje s velikim brojem druge djece, djeca znaju češće obolijevati dok ne steknu imunitet. Ove situacije dovode do prekida kontinuiteta te se povratkom u vrtić nakon bolesti dijete vrlo često vraća na početak i moguće je da ponovno treba duži period da bi se odvojilo od roditelja. No, to je također prirodni tijek kojeg kao roditelji moramo očekivati i prihvatiti uz puno strpljenja. 

Uspavljivanje i hranjenje

Roditelji vrlo često pitaju o načinu hranjenja i uspavljivanja djeteta ("Kako jedan odgajatelj može nahraniti toliki broj djece i kako ih uspijeva uspavati?"; "Kako će moje dijete jesti samo kada ga kod kuće hranim isključivo ja?"; "Kako će moje dijete jesti krutu hranu, kad doma jede isključivo miksano?"). Važno je napomenuti da je vrtić institucija s puno više rutina i pravila no što je slučaj s obiteljskim domom i da se u vrtiću o djeci brinu stručnjaci s iskustvom u radu s velikim brojem djece, a da su djeca prilagodljiva i puno spremnija prihvatiti promjene nego što to često mislimo. Također, nikada sva djeca nemaju iste potrebe i navike te slijedom toga odgajatelji imaju mogućnost da im se i posvećuju u skladu s time. Ono što eventualno može predstavljati problem kod neke djece je popodnevni odmor ako ga dijete kod kuće ne prakticira. U tim slučajevima djetetu treba nešto duži period za prilagodbu na popodnevno spavanje u vrtiću. Neka djeca također trebaju više vremene da zaspe, no takvoj se djeci onda i odgajatelji više posvećuju (borave više u njihovoj blizini, omogućuju im fizički kontakt). Odgajatelji vrlo brzo upozaju potrebe djece te kako na njih odgovoriti.

Također, izazovno može biti i hranjenje ukoliko dijete do dolaska u vrtić još uvijek nije konzumiralo krutu hranu. U tom slučaju djetetu će vjerojatno trebati duže razdoblje dok se ne privikne i ne prihvati hranu koja se nudi u vrtiću. To je slučaj i s onom djecom koja kod kuće konzumiraju isključivo samo neke vrste hrane (jednoličn se hrane, izbirljiva djeca). U oba slučaja najčešće je potrebno puno suradnje i dogovora između roditelja, odgajatelja, a ponekad i stručne službe oko prevladavanja ovih navika. I ponovno puno strpljenja i roditelja i djelatnika vrtića. No, i u ovom slučaju se djeca razlikuju, neka vole jesti sve, neka su samostalna, neka će radije pokušavati sama prstićima, neku je potrebno samo dohraniti što odgajatljima ostavlja prostora da se svakome posvete u skladu s njegovim potrebama. 

Otvorena komunikacija put prema partnerstvu

Najvažnije je da od samog početka imamo otvorenu komunikaciju, da dijelimo naše brige, radosti, promišljanja, kako bismo zajednički pomogli djetetu da što lakše prevlada novonastalu situaciju ali i postali patneri u odgoju vašeg djeteta koje će u vrtiću svakodnevno boraviti veliki broj sati. Dolaskom u vrtić dijete će naučiti da su odgajatelji osobe koje će se o njemu brinuti dok su mama i tata na poslu te s njima razviti bliski emocionalni i socijalni odnos. Slično vrijedi i za ostale djelatnike vrtića (i stručna služba i spramačice i kućni majstori) s kojima će dijete povremeno dolaziti u kontakt. No, za to mu je potrebna podrška i pomoć svih nas. Budite strpljivi na ovom putovanju i prema sebi i prema djetetu. 

Na kraju, pozivamo i roditelje koji možda nisu pročitali tekst o prilagodbi da to učine kako bi se što bolje pripremili na prve dane vrtića https://djecji-vrtic-opatija.hr/Kutak-za-roditelje/O-odgoju-i-razvoju/Polazak-u-jaslice-ili-vrtic.

U pripremi djeteta na vrtić mogu vam pomoći i slikovnice i priče o čemu više možete pročitati na sljedećoj poveznici https://djecji-vrtic-opatija.hr/Novosti/Slikovnice-i-price-koje-djetetu-mogu-olaksati-prilagodbu-na-vrtic

U slučaju bilo kakvih pitanja, slobodno nam se obratite.

Pripremila: Gorana Mišćenić, psihologinja