Ponovo u vrtiću

Ponovo u vrtiću

Iza nas je duže razdoblje neizvjesnosti, ali i dva tjedna od kad je vrtić ponovno otvorio svoja vrata za manji broj djece. Tijekom ova dva tjedna otvoreni su bili vrtić u Opatiji i u Lovranu, a u njima je boravilo 27 djece. Mnogi su se roditelji pitali kako je u vrtiću izgledalo i kako su se djeca igrala i družila pod strogim epidemiološkim mjerama oko kojih je većina nas, kako stručnih djelatnika pa tako i roditelja, bila skeptična, smatrala ih potpuno neprimjerenima potrebama male djece i teško smo mogli zamisliti dolazak i boravak djece u vrtiću pod tim uvjetima.   

No, nakon dva tjedna, vjerujem da će se svi koji su prošli ovo iskustvo složiti da su djeca ovo vrijeme u vrtiću provela baš onako kao to u vrtiću i treba biti – u maksimalno sigurnim uvjetima, uz smijeh, radost, veselje, zajedničku igru i razgovor o mnogi stvarima koje ih okružuju i trenutno zaokupljaju njihov interes. Naravno i uz poneku suzu onih najmanjih i njihove učestale rečenice „Kad će mama/tata doći?“ i „Ja bih mamu!“. No, zato su tu bili odgajatelji, koji su kao i uvijek bili njihova utjeha i podrška. Unatoč tome što su nam epidemiološke mjere propisivale određene upute, svima koji rade s djecom jasno je da nas ona trebaju i da je važno biti uz njih kad im je najteže. I teško je zamisliti odgajatelja koji neće iskoristiti sva svoja znanja i kreativnost kako bi razveselio dijete. Djeca se možda nisu igrala s raznim materijalima i igračkama na koje su naviknula, no zato su imala jedni druge, osmišljavala zajedničku igru i zabavu, priče, igrokaze, pjesme, boravila u igri na svježem zraku. Na koncu, unatoč jutarnjem rastanku s roditeljima na ulaznim vratima, mjerenju temperature i nekim drugim pravilima koja su sada važila, možemo reći da je povratak u vrtić ipak prošao puno ležernije i ugodnije, no što smo to svi očekivali, a čemu je svakako pridonijela i dobra organizacija rada kao i mirnija atmosfera u vrtiću zbog malog broja djece.

Od ponedjeljka kada se vrtić otvara za svu djecu i dalje ćemo morati poštovati određene epidemiološke mjere, barem još neko vrijeme i sigurno nas čekaju još neki izazovi. Roditelji mogu očekivati da će djeca ipak imati emocionalnih reakcija vezano uz odvajanje i povratak u vrtić. No, u svakom trenutku stručni djelatnici vrtića bit će tu za vas i pružiti vam podršku u ovom razdoblju. Djecu, kao i do sada podsjećajte (posebno onu stariju koja to mogu razumjeti) da ipak pokušaju zadržati određenu fizičku distancu i da nije dobro previše se grliti i gurati u druge, iako su to naši prijatelji. Podsjetite ih i da je važno održavati osobnu higijenu, prati ruke, staviti ruku na usta kada se kašlje i kiše te sve ono što smo kontinuirano ponavljali posljednja dva mjeseca. Možete još jednom pročitati razne slikovnice koje su nam pisale o ovoj temi, a koje možete pronaći na mrežnim stranicama vrtića na poveznici https://djecji-vrtic-opatija.hr/Vrtic-na-daljinu/Slikovnice-o-epidemiji-koronavirusa. Isto ćemo činiti i u vrtiću. A djeca će se naravno, bez obzira na sve mjere i dalje imati priliku družiti i igrati pod budnim okom svojih odgajatelja.

Nemojte zaboraviti djecu pitati kako su i kako sve ovo doživljavaju. Neka mogu biti prestrašena, neka nesigurna. No, to nećemo znati ako ih ne pitamo. Djeca su tijekom ovog razdoblja promatrala, slušala, upijala i na svoj način proživljavala reakcije odraslih kao i razne informacije kojima smo bili izloženi. Neka se pitaju zašto se sada moraju vratiti u vrtić, zašto neki možda još uvijek ne moraju ili neće u vrtić ili školu. Kako bismo im olakšali, važno je znati kako se osjećaju i što oni o svemu ovome misle.   

Na kraju, donosimo vam i jednu pjesmu koju su u prvim danima dolaska u vrtić smislila djeca sa svojom odgajateljicom Nikolinom Fućak, a koja je nastala kako bismo djeci jutarnje mjerenje temperature učinili ugodnijim iskustvom. Naime, temperatura je mjerena beskontaktnim toplomjerom zelenog ekrana. Djeca su svakoga jutra znatiželjno promatrala kojom će  bojom svjetliti te ju prozvala svojom bojom i za nju izmislila stihove.

ZELENA PJESMA

Vrtić je opet otvorio svoja vrata.
veselimo mu se mi, ujutro želimo 
zeleni biti svi!

Zelena boja došla je na svoje
jer između svih boja,
svatko bira nijansu zelene boje.

Crvena se boja ljuti, 
jer nitko ne želi biti njezine puti.
Zelena uživa, ponosna je,
što je toplomjer pokazuje svima!

                             Lili H. i Enea K.                             

Na sljedećoj poveznici možete pogledati i poslušati našu Zelenu pjesmu: https://www.youtube.com/watch?v=5KUJLAhWDm4&feature=youtu.be

Pripremila: Gorana Mišćenić, psihologinja