Slikovnice o epidemiji koronavirusa

Slikovnice o epidemiji koronavirusa

Iako su djeca mala, pomno prate što se događa u svijetu oko njih. Kako bi se djeca lakše nosila s novonastalim okolnostima i bolje ih razumjela, trebaju pomoć nas odraslih. Nama odraslima pak, u tome mogu pomoći slikovnice. Odrasli koji djeci čitaju ili pričaju priče, otvaraju im prostor u kojem djeca mogu uroniti u svoje vlastite situacije, emocije, probleme, razmišljanja.

Kroz priču i radnju djeca projiciraju sebe i svoje osjećaje što im olakšava uvide o sebi i svijetu koji ih okružuje. Pričanjem priča djetetu pomažemo da dođe u dodir sa samim sobom. Dijete u priči može prepoznati sebe, druge njemu važne osobe ili neko svoje intimno iskustvo. Priča djetetu pruža novu informaciju, omogućuje mu uvid u nova iskustva ili situacije, nudi alternativna rješenja njegova problema, potiče ga na razmišljanje i aktivni pristup problemu, propitivanje i isprobavanje drugačijih rješenja, usađuje u dijete nove vrijednosti i stavove te omogućuje da doživi kako ono nije jedino s određenim problemom.

Danas postoji veliki broj slikovnica koje obrađuju situacije s kojima se djeca svakodnevno suočavaju. U doba zdravstvene krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, stručnjaci su također napisali i pripremili neke slikovnice koje mogu pomoći u boljem razumijevanju i objašnjenju novonastale situacije.

U tekstu vam donosimo 6 slikovnica, koje vama i vašem djetetu mogu biti od koristi, ali i užitak čitanja.

Prije početka čitanja:

• Pročitajte slikovnicu sami, ako se vama nije svidjela ili smatrate da je za vaše dijete preteška (ili prelagana) slobodno izaberite drugu.

• Ako možete, bilo bi dobro da isprintate slikovnicu jer ćete tako i vi i dijete lakše moći pratiti sadržaj. Isto tako dijete će moći i nakon čitanja listati slikovnicu i vraćati joj se. No, ne brinite, ako ne možete isprintati, trenutno su ekrani dobra zamjena za papirnatu slikovnicu.

• Pripremite vrijeme i prostor za čitanje. Osigurajte dio dana kad imate vremena za dijete i čitanje, izaberite prostor koji je ugodan, npr. omiljenu fotelju gdje možete imati i tjelesni kontakt s djetetom.

• Budite otvoreni za dječja pitanja i odgovarajte na njih jednostavno i iskreno. Sasvim je u redu reći da nešto ne znate i da ćete potražiti odgovor te mu naknadno odgovoriti. Možete i zajedno potražiti odgovore.

• Djeca će možda, nakon priče birati igre s tematikom aktualne situacije. Npr. tražit će da nosite maske, da čekate u redu s 2 metra udaljenosti i slično. To je u redu. Njima daje mogućnost da kroz igru prorade iskustva i informacije koje ih zabrinjavaju, a vama saznanje kako oni doživljavaju situaciju i što ih muči. Kroz igru ili kasnije kroz razgovor možete im dodatno razjasniti njihove dileme i brige.

Tijekom ova dva mjeseca već ste imali priliku čitati ove slikovnice jer smo ih objavili na našim mrežnim stranicama. Sada vam ih donosimo na jednom mjestu.

Dan kada je sve stalo

COVID-19 - socijalna priča

Bok, ovo je koronavirus

Zapeli zajedno

Koronavirus

Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu

Ti si moj heroj