Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Na današnji dan, 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Da smo u vrtiću, učinili bismo to zajedno kroz različite aktivnosti. Iako drugačije, možemo to učiniti i ove godine, stoga vas pozivamo da zajedno obilježimo Dan planeta Zemlje.

Kao inspiraciju, donosimo vam nekoliko ideja kako možete obilježiti Dan planeta Zemlje. Nadamo se da će se što veći broj djece i odraslih uključiti u obilježavanje te nam svakako pošaljite vaše crteže, fotografije, ideje koje ste sami osmislili na naš vrtićki mail [email protected] kao bismo ih objavili, a vi podijelili sa svojim prijateljima.

Izradite planet Zemlju

Ako je dijete dobar crtač ili uživa u slikanju, nacrtajte našu planetu. Plastelin je također uvijek dobro i zabavno rješenje, a možete se malo i poigrati. Napravite Zemlju od balona, naš planet ionako je više elipsa nego kugla 

Za Zemlju balon trebat će vam:

 • jedan balon
 • papiri za crtanje kontinenata i mora
 • škare i ljepilo
 • atlas svijeta
 • jedan crni debeli marker
 • vodene boje, tempere, flomasteri…. 

Napušite balon i zavežite ga. Na papire iscrtajte oblike kontinenata, izrežite i obojite. Markerom ili flomasterom napravite crtu po sredini balona tj. potegnite ekvator. Prvo zalijepite Antarktiku i to na stranu balona koja nije zavezana. Nađite dio Antarktike koja strši van i zalijepite Južnu Ameriku tako da s gornje strane dodiruje ekvator. Zalijepite Sjevernu Ameriku iznad Južne Amerike. Nakon toga zalijepite Europu i Aziju na točno suprotnu stranu balona. Afrika je ispod Europe. Zalijepite Australiju tako da dotiče Aziju.

Igra, pokusi i učenje mogu potrajati danima:

 • Označite mjesto gdje živite na vašem planetu, obilježite našu državu, obilježite mjesta na koja ste putovali, mjesta gdje živi rodbina i dragi prijatelji
 • Učite o izmjena dana i noći: privežite balon/planet koncem – objesite ga negdje neka se lagano vrti dok baterijskom lampicom  (Sunce) svjetlite u njega
 • Pratite vremenske promjene – kad je oblačno balon omotajte vatom…
 • Planirajte izlete i putovanja – obilježite mjesta na koja biste volje ili planirate putovati
 • Svakako s djetetom razgovarajte kako čuvati naš dom planet Zemlju

Izradite drvo

Zajedno s djetetom istažite po stanu ili kući razne materijale koli vam više nisu potrebni, a od kojih ćete izraditi drvo. Dijete će naučiti o recikliranju kroz stvaranje.

Za izradu drva trebat će vam:

 • kartonska tuba, najbolje od kuhinjskog papira
 • novine, magazini, reklamni leci ili bilo koji drugi papir
 • plastična čašica od jogurta 
 • nekoliko kamenčića
 • ljepilo
 • škare

Prije izrade proučite s djetetom različite vrste drveća i odaberite koje ćete izraditi (ako je dijete manje) Izrežite papir od novina i časopisa koji će predstavljati grane i lišće. Zalijepite grane od papira na kartonsku tubu ljepilom i stavite sa strane da se osuši. “Posadite” drvo u plastičnu čašu i zatrpajte ga kamenčićima. Izvadite vodene bojice i obojajte drvo.  

Posadite biljku

Djeci treba objasniti da su i biljke žive te da rastu. Najbolji način da to razumiju je da zajedno posadite biljku. Proljeće je i vrijeme sadnje i bujanja prirode pa će dijete brzo vidjeti rezultate.

Ako imate vrt možete posaditi neko povrće. Ako živite u stanu sadnju organizirajte na balkonu, tamo će uspjeti jagode, začinsko bilje, cherry rajčice. Odaberite one biljke koje su vam trenutno dostupne, koje imate kod kuće ili možete pronaći u nekoj trgovini u koju odlazite u nabavu.

Sadnjom djetetu objašnjavate kako biljke rastu, učite ih kako se brinuti o njima i provjeravati ih, a ako sadite voće i povrće učite ih i od kuda i kako dolazi hrana te da je treba poštivati.

Izađite s djetetom u prirodu 

Dijete koje je od ranih dana u doticaju s prirodom - odlazi u šume, planine, kraj rijeka i jezera rano počinje osjećati povezanost s prirodom te se uči brinuti o njoj. Prilikom šetnji prirodom zadajte djetetu jednostavne zadatke poput skupljanja zanimljivih kamenčića, lišća ili promatranja i traženja zanimljivog cvijeća. Ako imate dalekozor ili povećalo ponesite ga sa sobom. Tijekom šetnji upoznajte dijete s prirodom koja nas okružuje – imenima biljaka, životinja, vrstama stabala (listopadno, crnogorično)… To je najbolji način učenja.  

Organizirajte čišćenje i učinite recikliranje zabavnim

Naši domovi i okućnice pune su stvari kojie nam više ne trebaju i koje treba baciti. Zašto djecu ne bi uključili u čišćenje? Ali na dobar način. Prvo ste vi na redu, sve što vam ne treba stavite na jednu hrpu: stare novine, magazine, papire, plastične stvari i staru odjeću. Nakon toga nađite tri košare ili kutije i označite ih: jednu za papir, drugu za plastiku, a treću za staru odjeću. Igrajte košarku recikliranja i objasnite djetetu kako će se sve što ste bacili sada ponovo moći  upotrijebiti te da se tako čuva planet Zemlja. Odjeću koju ste prikupili zajedno odnesite u lokalni Crveni križ ili u spremnik za staru odjeću.

Umjesto da neke stvari jednostavno bacite, možete ih preurediti ili prenamijeniti u nešto drugo, korisno. Neke ideje možete pronaći u dokumentu pod nazivom Reciklirajte ispod teksta.

O planetu Zemlji
Reciklirajte
Izrazite se kreativno
Eko detektivi