Isti, a različiti

Isti, a različiti

Autizam je razvojni poremećaj koji utječe na sva razvojna područja. Autizam je stanje koje osobu prati cijeli njen život. Uzroci autizma su još uvijek nepoznati. Zna se da utjecaj mogu imati genetski čimbenici. Glavne osobine osobe s autizmom su da imaju manjkave socijalne vještine, lošije ili potpuno nerazvijen verbalni govor, često postoje teškoće u motoričkom razvoju i kognitivnom razvoju te u samostalnosti.

Djeca s autizmom na drugačiji način doživljavaju sve podražaje iz okoline koje primaju. Tako će nekom djetetu uobičajeno svjetlo u prostoriji biti prejako pa će držati spuštenu glavu, prekrivati oči i glavu odjećom, dok će drugom djetetu to isto svjetlo biti preslabog intenziteta pa će neprestance gledati u svjetiljku, paliti i gasiti svjetlo i na razne načine si pokušavati pojačati doživljaj svijetla. Upravo u nereguliranoj senzornoj integraciji, odnosno slabijoj mogućnosti živčanog sustava da obradi podražaje (miris, svjetlost, zvuk,  dodir, okus, pokreti…), leži uzrok u drugačijem ponašanju djece s autizmom.

Postoji niz metoda u rehabilitacijskom radu s djecom s autizmom putem kojih dijete može napredovati na svim razvojnim područjima u skladu sa svojim mogućnostima.

Što možemo napraviti mi kao zajednica? Možemo se upoznati s autizmom, možemo biti otvoreni za različitost, biti osjetljivi, pokazati toleranciju, razumijevanje za osobe s autizmom i njihove obitelji.

Iz tog razloga se i obilježava ovaj dan.

Kao simboli autizma prepoznatljivi su plavi baloni i šarene puzzle.

U našem vrtiću obilježavamo ovaj dan. Ove godine planirali smo razne aktivnosti i igre, koje ćemo i ostvariti sa zakašnjenjem, čim se vratimo u vrtić.

Danas, možete vi, dragi roditelji, s djecom pogledati filmiće:

https://autism.sesamestreet.org/video/meet-julia/ - Ulica sezam na djeci prilagođen način prikazala je djevojčicu s autizmom  - Juliu. Zajedno pogledajte i razgovarajte s djetetom, prisjetite se djece koju poznajete, a po nečemu su različita… jer vi smo različiti.

https://www.youtube.com/watch?v=1MJrRvpjB1I – ovo je video za Vas, roditelje. Djecu su, u ovom videu, pitali po čemu se razlikuju. Zanimljivo je kako mi odrasli i djeca drugačije gledamo na svijet. Postavlja se pitanje, namećemo li mi nekad te razlike?

Danas se možete zabaviti crtajući plave balone ili izrađujući šarene puzzle. Uzmite neke stare puzzle, neka ih dijete sa stražnje strane oboji u različite boje. Takve ih sastavite. Nastat će potpuno unikatne puzzle. Veselimo se vašim radovima.

Možete se i zabaviti s pričanjem na nešto drugačiji način. Pokušajte osmisliti nekoliko znakova rukama kako biste pričali (znak za "dođi", "idemo jesti", "idemo se igrati"…). Na male papire možete nacrtati jednostavne crteže (čaša, kockice, četkica za zube, krevet, pidžama…) te pokušati komunicirati razmjenjujući takve sličice.

Želimo Vam dobru zabavu!

Brošura o autizmu