Mali pomagači

Mali pomagači

Svakodnevni život sastoji se od mnoštva izazova kojih često nismo svjesni, većinu rješavamo u hodu, naviknuti smo na mogućnost izmjene naših planova, prilagođavamo se i bez većih teškoća s uspjehom izvršavamo svoj dnevni raspored. Često kažemo: „Ništa me više ne može iznenaditi!“.

Čini se da ipak može! Situacija u kojoj se sada nalazi gotovo cijeli svijet, svih nas je iznenadila. Pred nama su sada mnogobrojni novi izazovi za koja moramo promaći nova rješenja i situacije u kojima se moramo snaći.

Djeca također osjećaju da se nešto promijenilo, oni mlađi ne znaju objasniti što se dogodilo, ne razumiju o čemu se radi, veća djeca počinju shvaćati da roditelji imaju pravo kad stalno ponavljaju "peri ruke".

Pred roditeljima i drugim ukućanima koji su sada 24 sata dnevno sa svojom djecom postavljen je velik zadatka – osmisli, animiraj, zabavi, igraj se, ne dopusti da je pred ekranom….

Mnogi odrasli sada ponovno otkrivaju svoju kreativnu stranu i dijete u sebi. Međutim, ponekad je dobro postaviti stvari drugačije. Djeca se obožavaju družiti sa svojim roditeljima i drugim članovima obitelji u raznim aktivnostima. Zašto to ne bi iskoristili? Uključite djecu u obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova i pritom se dobro zabavite i naučite mnogo toga. Evo nekoliko primjera.

ODLAGANJE OTPADAKA

I sasvim mala djeca mogu biti uspješna u obavljanju jednostavnih zadatak, npr. dijete svoju prljavu pelenu baca u kantu za otpatke. Dječji zadatak može biti da odlažu otpad i u drugim situacijama (prilikom pospremanja, čišćenja, pripremanja obroka). Tada imaju priliku puno naučiti i o razvrstavanju otpada i zaštiti okoliša.

POSPREMANJE

Djeca neka budu zadužena za urednost svoje sobe i svojih kreveta. Naravno da će mlađa djeca to činiti na svoj način, ne onako kako mi odrasli mislimo da bi trebalo biti, ali nema veze, malo strpljenja i zajedničkog rada pa će uskoro naučiti razna pravila i važnost urednosti. Djeca mogu pomoći oko brisanja prašine s površina koje su njima dostupne, usisavanja, namještanja kreveta, pospremanja suđa (u niže ormariće i ladice)…

PRANJE ODJEĆE

E, tu se skriva prava zabava. Dijete može ubacivati odjeću u stroj za pranje rublja po pravilu koje mu vi zadate: sada ubaci tatine čarape, sada ubaci bracinu majicu, pa tvoje žute hlače… Zatim vadi opranu robu iz stroja i pritom uči kako su sad one iste žute hlače teške, mokre, hladne… Zašto je to tako…?

KUHANJE

To je prava uživancija! Uključite djecu u pripremu obroka. U toj aktivnosti koju smo toliko automatizirali krije se mnogo raznovrsnog posla primjerenog djeci: postavljanje stola i priprema pribora za jelo, pripremi soka ili vode u vrč, slaganja salveta, pranje voća i povrća, rezanje voća i povrća (tupim nožem za mazanje za one mlađe), odmjeravanje različitih namirnica, pripremanje salate – trganje listova zelene salate… Veća djeca mogu uz malu pomoć i sama pripraviti jednostavnije jelo (kuhana, pržena jaja, kuhanje tjestenine…).

Ovo su neke od svakodnevnih kućanskih poslova u koje se svakako mogu i trebaju uključiti djeca. Osim što će biti zabavljeni, naučiti će nove vještine, na djeci primjeren način razvijat će radne navike i ono što je izuzetno važno shvatiti će da će roditelji imati više vremena za igru kada se ona sama pridruže roditeljskim poslovima. Na ovaj način naučit će cijeniti trud i rad koji roditelji ulažu.

Djecu se u svakodnevne kućanske poslove mogu početi uključivati već od 2. godine, a učenje tome (pospremanje igračaka) počinje i ranije. Nemojte se bojati da pred njih stavljate prevelike zahtjeva - napravit će onoliko koliko i kako mogu. A vi ste tu da im pomažete i budete primjer.

Želimo vam svima dobru zabavu i uredan dom!