Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji – 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Međunarodni dan obitelji se počeo obilježavati s ciljem naglašavanja važnosti obitelji kao osnovnog elementa svakog društva, tj. s ciljem poticanja društva da djeluje u korist obitelji, donosi odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te da pruža podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja.

Ovim poticajnim ciljevima želi se naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva (zajedništvo, tolerancija, demokracija, svjetski mir,…) počinju izgrađivati u obitelji.

Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, čimbenik je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući “zdravim” obiteljskim temeljima društvo napreduje i jača, kao i njegova sveopća dobrobit. Kroz povijest se razvijenost neke zemlje procjenjivala kroz stanje njezinih obitelji. Razlog je taj što prosperitet neke zemlje i danas izravno ovisi o njezinim građanima.

Sve države su pozvane da svojim obiteljima garantiraju jednakost i ljudska prava, potiču zajedništvo u obavljaju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, pružaju im mogućnost zapošljavanja, omoguće im obrazovanje i pomognu im da same brinu o sebi i pridonose razvoju društva.

Ovaj dan, sve su obitelji pozvane da proslave svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećaju jedni prema drugima, u zajedničkim aktivnostima i uživanju jedni s drugima. Pozivamo vas današnji dan provedete što više zajedno, pa i ovaj vikend pred nama, uživajući u zajedničkim trenucima. Pošaljite nam vaše fotografije na naš vrtićki mail [email protected] kako biste s nama podijelili zajedničko veselje i kako bismo bili zajedno iako još uvijek odvojeni.

Ovdje možete pogledati naše prijedloge za igre cijele obitelji. Uživajte!

Igre u prirodi u krugu obitelji