Spring time!

Spring time!

Proljeće nam je već u punom jeku, a vrijeme je idealno za boravak na vanjskom prostoru. A svi znamo da je učenje najzabavnije ako je spontano, kroz igru, uz zajedničko provođenje vremena. Za učenje uvijek možete iskoristiti vaše okruženje pa tako i boravak u prirodi.

Sada je idealno vrijeme za promatranjem prirode i promjena koje se događaju - listanje, cvjetanje, zujanje i prelijetanje kukaca. Kako bi vaše dijete usvojilo novi vokabular, izađite na vaše balkone, terase, u dvorište, na livadu ili u šumu. Promotrite koje je cvijeće procvalo. Zajedno s djetetom možete se poigrati biologa, istraživača prirode te potražiti i fotografirati razno cvijeće i biljke. Ako ponesete povećalo, doživljaj će biti potpuniji i još zanimljiviji. Možete napraviti i herbarij. Ako pak u vašem okruženju nema cvijeća, slike možete zajedno potražiti i na Internetu.

Zajedno s djetetom možete imenovati razno cvijeće, ali uz to možete imenovati i njegovu boju, oblik i veličinu…i na taj način usvajati i ponavljati vokabular koji će dijete koristiti i u drugim situacijama.

U tablici možete pronaći nazivlje za neko cvijeće:

daffodil

narcis

dahlia

dalija

daisy

tratinčica

dandelion

maslačak

lily

ljiljan

orchid

orhideja

pansy

maćuhica

poppy

mak

primrose

jaglac

rose

ruža

snowdrop

visibaba

sunflower

suncokret

tulip

tulipan

waterlily

lopoč

Svaki cvijet ima i neku boju (colour):

white

bijela

yellow

žuta

orange

narančasta

pink

roza

red

crvena

brown

smeđa

green

zelena

blue

plava

purple

ljubičasta

grey ili gray

siva

black

crna

...ali i oblik (shape):

circle

krug

triangle

trokut

square

kvadrat

rectangle

pravokutnik

pentagon

peterokut

hexagon

šesterokut

octagon

osmerokut

oval

ovalno

star

zvijezda

cube

kocka

cylinder

valjak

pyramid

piramida

sphere

kugla

...i veličinu (size): malo-small, srednje-medium, veliko-big!

Djeca najbolje pamte i usvajaju vokabular kroz stihove.

Na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=gAcDUEgMgmY možete poslušati pjesmu „Sing a song of flowers“ uz koju će djeca ponoviti njima već poznati vokabular boja.

Nakon pjevanja možete se zabaviti slikanjem i modeliranjem te izraditi cvijeće koje se spominjalo u pjesmici. Dijete može naslikati cvijeće, nakon toga izrezati te zalijepiti na slamčicu ili neki štapić. Dodatnim bavljenjem ovom temom, lakše će ga upamtiti. Cvijet možete izraditi i od kolaž papira.

Slike cvjetova koji se nalaze u prilogu ispod teksta možete iskoristiti za imenovanje i prepoznavanje cvijeća, ali isto tako možete isprintati slike te izraditi kartice za igru memory. Dijete može sortirat cvijeće prema boji, veličini, obliku. Zabavite se i uz ostale zadatke na temu cvijeća.

Radni listići Cvijeće - Worksheets Flowers 

 

Pripremile: teacher Ivona Petrović i teacher Sandra Strbad