Uskrsne igre za cijelu obitelj

Uskrsne igre za cijelu obitelj

Osim provođenja slobodnog vremena za Uskrs na uobičajen način, možete ga učiniti još veselijim i proslaviti ga uživajući u proljeću i igrama s djecom. igre su to koje smo i sami igrali kao mali ili možda kao već malo stariji, ali smo ih zanemarili. Ove igre potiču djetetove motoričke, ali i kreativne sposobnosti te timski duh. Možete se igrati pojedinačno, u ekipama, a kada se ponovno budemo mogli družiti s prijateljima možete ih organizirati za djetetove prijatelje. Postoji veliki broj igara s jajima – od utrka do zagonetki. Sve su one dobra prilika za zbližavanje i lijepo provedeno obiteljsko vrijeme.

TUCKANJE JAJIMA

Ovo je dobro poznata i vrlo jednostavna igra. Svatko ima tvrdo kuhano jaje koje drži u ruci i laganim udarcima udara u protivnikovo dok ne pukne. Onaj čije jaje nije puklo dobiva jaje poraženog. Djecu posebno veseli mogućnost da u ovoj igri pobijede vlastite roditelje, pa im nemojte uskratiti to veselje već se ravnopravno uključite u igru.

PIČENJE JAJA

Pičenje jaja, hitat u jaje, šćukat jaja, impirivat jaja neki su od naziva koji se koriste za tradicijsku igru gađanja jaja koja se igrala na Uskrs u središnjoj Istri. Igra se igra tako da pisanice odnosno tvrdo kuhano jaje koje ćete gađati (pičiti) postavite uza zid ili grotu/stijenu. Odredite udaljenost s koje se će se gađati. Odredite je s obzirom na uzrast igrača (za djecu manju udaljenost (1 metar), a za odrasle veću (1,5 ili 2 metra). Uzmite kovanice uz pomoć kojih ćete gađati jaje. Cilj igre je da se kovanica zabije u jaje. Novčić odnosno kovanica natjecatelja koji promaši jaje ostaje tamo, a onaj tko prvi pogodi jaje, čiji se novčić „zapiči u jaje“ uzima sve novčiće i kreće nova runda. Pogođeno jaje u kojem je ostala kovanica možete bodovati s tri boda, a pogođeno jaje u kojem ne ostane kovanica možete bodovati s jednim bodom. Ili možete smisliti vlastiti sustav bodovanja.

LOV NA SKRIVENO BLAGO

Lov na jaja pripremite tako da ih sakrijte u kući ili vrtu, balkonu…na raznim mjestima da ih djeca traže i obrnuto. Mogu ih i djeca sakrivati, a roditelji ih traže. Ovisno o dobi, odaberite lakša ili teža mjesta. Možete se poslužiti obojanim ili čokoladnim jajima. Igrate li s pravim jajima, nakon pronalaženja igru možete nastaviti s natjecanjem u tuckanju i na taj način objediniti dvije igre.

UTRKA U KOTRLJANJU JAJA

Jedna varijanta je da štapom kotrljate jaja po označenoj livadi. Ovom igrom djeca se zabavljaju u cijelom svijetu.

Druga varijanta je da se jaja guraju nosom. Igra se u kući ili na livadi/dvorištu koji su prekriveni tkaninom. Označite start i cilj, kao i prostor za kotrljanje. Uzmite tvrdo kuhano jaje ili pisanicu, a igrač se mora spustiti u klečeći položaj. Zatim na koljenima i rukama treba kotrljati jaje – nosom, do kraja označene staze. Pobjednik je prvi koji nosom dokotrlja jaje na cilj, bez da se koristi rukama ili drugim dijelovima tijela.

PLES S JAJIMA

To je tradicionalna Uskrsna igra. Jaja se postave na pod i parovi plešu oko njih, a da ih ne razbiju. Možete plesati i s povezima. Druga varijanta plesa s jajima je ona u kojoj dva plesača jaje pridržavaju čelom. Plešu, pazeći da jaje ne ispadne. No, ovu varijantu možemo ostaviti za neki sljedeći Uskrs kada ćemo se moći više približavati jedni drugima. Sada je bolje da držimo određeni razmak. 

UTRKA JAJIMA NA ŽLICI

Podijelite djeci/igračima (jer mogu to biti i odrasli) po jednu žlicu i stavite u nju jaje. Označite start i cilj pa neka utrka počne. Onaj kome jaje ispadne vraća se na start. Odrasli mogu držati žlicu u zubima, a djeca u jednoj ruci. Na stazu možete postaviti i razne prepreke kako bi igra bila uzbudljivija.

NATJECANJE U BACANJU JAJA

Za ovu igru možete se podijeliti u dva tima, a mogu se igrati i pojedinačno te poredani u krug. Igrači si međusobno dobacuju nekuhana jaja, a igru napušta onaj kome jaje padne i razbije se. Predlažemo da ovu igru organizirate na otvorenom, kako si ne biste zadali dodatnog posla čišćenja u vrijeme blagdana.

POTRAGA ZA ZLATNIM JAJETOM

Pripremite 10-tak pisanica, a jedno plastično jaje obojite u zlatnu boju i u njega stavite bombone ili novčić. Umjesto toga možete jednu pisanicu ili kuhano jaje zamotati u zlatnu foliju ili srebrnu (pa će se igra zvati Potraga za srebrnim jajetom). A pronalazaču se može dati neka druga nagrada. Sakrijte sva jaja, a na posebno skriveno mjesto i zlatno jaje. Pobjednik je onaj koji ga pronađe.

ZEKINA JAJA

Na većem listu papira nacrtajte ili skicirajte uskrsnog zeku koji ima ispružene ruke kao da nosi jaje i pričvrstite ga na neko mjesto na zidu ili stablu u prirodi. Od papira ili čvršće tkanine izrežite raznobojna jaja koja možete probušiti pribadačom ili sa stražnje strane pričvrstiti samoljepivom trakom. Svako dijete neka odabere svoje jaje, a zatim mu povežite oči i pozovite da pokuša zeki staviti jaje u ruke. Pobjednik je onaj kome to i uspije. Zabava je zagarantirana, a rezultat je veseli zeko na zidu okićen raznobojnim jajima.

SKRIVENA SLOVA

U svako plastično jaje (ono iz Kinder jajeta) stavite po jedno slovo koja tvore različite riječi vezane uz Uskrs ili temu koju želite. Podijelite ih djeci da ih otvaraju i slažu.

ZVUČNI MEMORY S JAJIMA

Ovo je izvrsna „zvučna“ igra pamćenja. Ispunite plastična jaja različitim stvarima kao što su sol, sušeni grah/kukuruz, suha tjestenina i slično. U dva jaja stavite iste stvari kako biste ih kasnije mogli uparivati. Djeca zatim protresaju sva jaja i pokušavaju pronaći ona dva koja proizvode isti zvuk. Također, djeca mogu pogađati što je unutra.

Želimo vam dobru zabavu uz puno smijeha!