Kamišibaj u vrtiću

Kamišibaj u vrtiću

Danas su nas u Vrtiću Veprinac posjetili Kozlići, zagrebačka udruga koja je vrtićare upoznala s kamišibajem ili umjetnošću pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenog pozornici. 

Kamišibaj potječe iz Japana, a radi se o tradicijskom obliku pričanja priča djeci. Početkom prošloga stoljeća na ulicama Japana pojavili su se pripovjedači koji su biciklom putovali iz sela u selo (gaito), a prodavali su ručno izrađene slatkiše. Osim slatkiša, na biciklu je bila pričvršćena i mala drvena kutija – butaj. Kad bi se oglasio udarcem svojih štapova, djeca bi se okupila oko prodavača, kupila slastice i poslušala kamišibaj. Bila im je to lijepa nagrada za njihovu kupnju. Kazivač je bio domišljat, a njegove priče dobile bi nastavak novom kupnjom njegovih slastica.

Naša pripovjedačica Vera Pfaff nije nam stigla na biciklu niti donijela slatkiše, ali počastila nas je svima dobro poznatom pričom Pale sam na svijetu i prekrasnim zvucima bubnjeva uz koje su djeca uronila u priču, a nakon pripovijedanja uživala u druženju s pripovjedačicom, sviranju te likovnoj radionici. 

Na dar smo dobili i butaj - malu drvenu kutiju uz pomoć koje ćemo i sami moći pričati neke nove kamišibaj priče.