Lovranski predškolarci u posjetu školskoj knjižnici

Lovranski predškolarci u posjetu školskoj knjižnici

Mjesec travanj u znaku je knjige i čitanja. 02. travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, 22. travnja Dan hrvatske knjige, a 23. travnja Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Na Međunarodni dan dječje knjige potiče se važnost dječje knjige i razvija ljubav djece prema čitanju. Knjige utječu na dječji razvoj - kako na socijalni, tako i na emocionalni i kognitivni razvoj. U knjigama djeca mogu pronaći „utočište” od svakodnevice, mogu biti mali detektivi koji rješavaju ozbiljne slučajeve, na slikoviti način čitati biblijske događaje. Čitanjem mogu razvijati znatiželju, a čitanjem kvalitetnog sadržaja djeca „vježbaju” mozak, šire svoj vokabular. Čitanjem knjiga razvijaju empatiju i počinju promatrati svijet na drugačiji način. Taj dan je izabran jer je na taj njega rođen slavni danski pisac bajki Hans Christian Andersen. Izvor: https://book.hr/medunarodni-dan-djecje-knjige/

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, autora epa Judita, dovršenog u Splitu istoga dana 1501. godine. Uz ovaj dan dodjeljuju se i godišnje nagrade: Judita – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, Davidias – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno, studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, te Slavić – za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac.

Na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. godine donijeta je odluka da se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti kada su 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes, Wiliam Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Tom prigodom UNESCO poziva „čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava“. Uz obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja se također održava i manifestacija Svjetska noć knjige.

Nastavljajuću dobru suradnju s profesoricom hrvatskog jezika Martinom Pečar Đurović i knjižničarkom Sandrom Salopek iz lovranske Osnovne škole Viktora Cara Emina, djeca lovranskog vrtića koja od rujna kreću u prvi razred posjetila su  školsku knjižnicu u kojoj su slušala priče koje su im čitali učenici starijih razreda. Posjetivši knjižnicu, djeca su upoznala i prostor u kojem će tijekom svojeg boravka u školi moći uživati u dobroj knjizi i ugodnom okruženju koje potiče njihovu kreativnost.