Podrška roditeljstvu i ranom razvoju djeca kroz programe “Rastimo zajedno” u vrtićima

Podrška roditeljstvu i ranom razvoju djeca kroz programe “Rastimo zajedno” u vrtićima

Ovaj tjedan ćemo iskoristiti kako bismo vam predstavili programe podrške roditeljstvu Rastimo zajedno koji se provode diljem Hrvatske pa tako i u Dječjem vrtiću Opatija.

Biti roditelj je bilo i bit će lijepo, važno, naporno i odgovorno. Od djetetovih prvih koraka susrećete se s brojnim pitanjima i različitim životnim situacijama. Kao roditelj, vjerujemo da se često pitate:

 • Postupam li dobro, jesam li prestrog ili preblag, dosljedan ili nedosljedan?
 • Kako odrediti tu granicu?
 • Kako pronaći prostro u kojem ćemo i dijete i ja, ali i ostali članovi obitelji biti zadovoljni, živjeti u miru, riješiti problem?
 • Što mojem djetetu zaista treba i činim li dovoljno?
 • Kako raditi ono što je najbolje za dijete i za mene? 

U traženju odgovora na ova i slična pitanja s kojima se svakodnevno susrećete kao roditelji može vam pomoći podrška drugih roditelja i stručnih voditelja radionica podrške roditeljstvu.

U odnosu na svijet u kojem su vas odgajali vaši roditelji, danas su sve prisutnije promjene u svijetu rada (sve dulje radno vrijeme ili posao bez radnog vremena, veća nesigurnost posla, rad i život u uvjetima pandemije), promjene u sastavu obitelji (sve više jednoroditeljskih obitelji te obitelji s djecom iz različitih brakova i veza), promjene u odnosima žena i muškaraca u obitelji, sve manja podrška drugih članova obitelj, promjene u shvaćanjima prirode djece, djetinjstva i roditeljskog autoriteta.

Pravo djeteta da odrasta u poticajnom, brižnom i njegujućem okruženju, pravo na igru i slobodno vrijeme te pravo roditelja na odgovarajuću podršku sadržani su u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Naš zadatak, ali i naša želja kao stručnjaka koji radimo s djecom i roditeljima je podržati roditelje djece rane i predškolske dobi kroz osiguravanje učinkovitih, dostupnih i besplatnih programa podrške koji odgovaraju potrebama i djece i roditelja.

Radionice s roditeljima „Rastimo zajedno“ provode se u dječjim vrtićima, obiteljskim centrima i udrugama u 68 gradova u svim županijama Republike Hrvatske. Provode ih posebno educirani voditeljski timovi stručnjaka za podršku ranom razvoju (psiholozi, pedagozi, defektolozi, logopedi, socijalni radnici i odgojitelji).

Ove radionice roditeljima pružaju poticajno i partnersko okruženje u kojem roditelji s voditeljicama/ima i drugim roditeljima:

 • razmjenjuju iskustva o tome kako žive svoje roditeljstvo
 • uče o potrebama djece i roditelja te načinima kako ih zadovoljiti
 • upoznaju bolje sebe kao roditelja, posebno svoje snage
 • dobivaju podršku u nalaženju vlastitih rješenja zahtjevnih situacija s kojima se nose
 • isprobavaju nove korisne roditeljske alate
 • traže odgovore na druga pitanja koja predlože i koja im se otvaraju u odnosu s djecom

U Dječjem vrtiću Opatija Rastimo zajedno programi provode se od 2011. godine, a roditelji se mogu uključiti u sljedeće programe i aktivnosti:

Univerzalni program podrške Rastimo zajedno namijenjen je svim roditeljima djece rane i predškolske dobi koji se provodi u grupama do 8 do 12 roditelja. Program se sastoji od 11 dvosatnih tematski povezanih radionica koje provodimo jednom tjedno.

Klub očeva Rastimo zajedno grupni je oblik podrške namijenjen očevima ili osobama kojie imaju ulogu oca u životu djece rane i predškolske dobi. Sastoji se od 6 dvosatnih radionica koje također provodimo jednom tjedno.

Rastimo zajedno mini interaktivna web predavanja oblik su podrške roditeljima kroz dinamična i interaktivna online predavanja koja obrađuju teme za koje roditelji iskazuju interes. Ova predavanja nastala su ujesen 2020. godine u doba pandemije uslijed bolesti Covid-19 kada stroge epidemiološke mjere nisu omogućavale provođenje grupnih aktivnosti s roditeljima u vrtićima. Kao odgovor na izostanak podrške koja je tada bila potrebnija nego ikada ranije, u novonastalim uvjetima koji su svima bili nepoznati i izazovni, kad su mnogi roditelji bili suočeni s epidemijom, izolacijom, radom od kuće, školom/vrtićem od kuće, a u pojedinim dijelovima Hrvatske dodatno i potresom, rastimo zajedno voditelji osmislili su RZ mini online predavanja. Na taj način roditeljima je podrška i dalje bila dostupna. Predavanja se provode putem Zoom aplikacije, a namijenjena su svim roditeljima djece rane i predškolske dobi.

Vjerujemo da ćete i tijekom ove godine u našem vrtiću moći odabrati jedan od programa koji vam može pomoći na zajedničkom putu u odrastanju djece.

Sve o mnogobrojnim programima podrške roditeljstvu Rastimo zajedno, kao i brojne materijale koji vam mogu pomoći možete pronaći OVDJE

U galeriji fotografija možete pogledati kako smo kroz godine putovali i rasli u zajedničkom radu i druženju.