Rastimo zajedno MINI na 10. konferenciji Rastimo zajedno

Rastimo zajedno MINI na 10. konferenciji Rastimo zajedno

U Rovinju je 8. i 9. listopada održana 10. godišnja konferencija voditeljica i voditelja programa podrške roditeljstvu "Rastimo zajedno" - Stručna podrška roditeljima i različiti konteksti roditeljstva. Tom prilikom psihologinja DV Opatija Gorana Mišćenić, zajedno s kolegicama psihologinjama Sonjom Pribelom-Hodap iz DV Viškovo, Ivanom Sošić Antunović iz DV Sušak, Minjom Jeić iz DV Vrbik iz Zagreba, Renatom Belas Milanković iz DV Tatjane Marinić te Nedom Vac Burić iz DV Jarun iz Zagreba na edukativnoj radionici prezentirala je RZ mini online predavanja koja su se od listopada 2020. do svibnja 2021. provodila za roditelje. Na radionici je provedena edukacija za nove voditelje online predavanja.

Naime, stroge epidemiološke mjere uslijed pandemije Covid-19 tijekom prošle pedagoške godine onemogućile su provođenje grupnih aktivnosti podrške roditeljima u svim vrtićima koji su tradicionalno provodili neki od programa „Rastimo zajedno“. Izostanak podrške roditeljima dogodio se u trenutku kada je ta podrška bila potrebnija nego ikada ranije, u novonastalim uvjetima koji su svima bili nepoznati i prilično izazovni, kad su mnogi roditelji bili suočeni s epidemijom, izolacijom, radom od kuće, školom/vrtićem od kuće, a u pojedinim dijelovima Hrvatske dodatno i potresom… 

Kako bi se odgovorilo na potrebu roditelja, ali i timova voditelja radionica koji su željeli nastaviti svoje aktivnosti u sklopu „Rastimo zajedno“ programa u novim, izazovnim okolnostima, grupa od šest psihologinja iz različitih vrtića krenula je u avanturu kreiranja interaktivnih web predavanja, s idejom da ih se ponudi drugim RZ timovima i tako učini dostupnima širem krugu roditelja. Kao rezultat te suradnje, nastao je paket predavanja/radionica „Rastimo zajedno mini“ čiji je cilj, unatoč pandemiji, koristeći dostupne tehnološke mogućnosti rada u online okruženju, roditeljima omogućiti učenje, druženje, podršku i razmjenu ideja o važnim roditeljskim pitanjima uz stručno vodstvo. 

Teme predavanja koje je tijekom prošle pedagoške godine čulo oko 1800 roditelja te stručnih djelatnika diljem Hrvatske ali i izvan njezinih granica bile su: "Trebaju li djeca granice?", "Samo se igra!? - Važnost igre za cjeloviti dječji razvoj", "Mediji i djeca", "Emocionalne kompetencije djece", "Izljevi bijesa kod djece" te "Kako pomoći djetetu da postane odgovorno i samostalno".