Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj

STEM u vrtiću - Što smo naučili do sada?

STEM u vrtiću - Što smo naučili do sada?

U današnje vrijeme djeca su svakodnevno izložena tehnologiji te je potrebno, poznajući tu činjenicu, djeci omogućiti da nauče što se nalazi iza ekrana koje svakodnevno koriste. Potrebno im je otkriti što pokreće cijeli jedan sustav koji oni koriste gledajući razne crtane filmove, igrajući igrice, koristeći društvene mreže i niz drugih aplikacija, a kako bi od korisnika digitalnih tehnologija postali pravi mali inovatori i kreatori sadržaja pomaže nam program „STEM u vrtiću“. U proteklom periodu mali robotičari DV Opatija ovladali su modulima programiranja u aplikaciji Scratch Junior.

Scratch Junior je vizualni programski jezik osmišljen tako da uvodi vještinu programiranja za djecu od 5 do 7 godina. Stvaranjem projekata u ScratchJr aplikaciji, djeca mogu naučiti kreativno razmišljati i sustavno rješavati probleme. Zahvaljujući blokovskom programiranju putem sličica ova aplikacija ne zahtijeva razvijene predčitalačke sposobnosti.

Što smo do sada naučili na online radionicama u vrtiću roditelji su saznali na jučerašnjem Zoom susretu, a psihologinja Gorana Mišćenić i voditeljica radionica iz Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe Božena Vrgoč prezentirale su dosadašnje stečene digitalne, ali i ostale životno-praktične i razvojne vještine malih polaznika koji su uspješno ovladali ovim modulima:

MODUL 1

  • Uvod u programsko sučelje, Lekcija 1 (Sequencing and an Introduction)
  • Stvaranje interaktivne priče, Lekcija 2 (Motion)
  • Stvaranje interaktivne priče, Lekcija 3 (Multiple characters)
  • Kreativni projekt: Collage

MODUL 2

  • Izrada animacija 1: Speech Bubbles, Sounds, Pages, and Wait For
  • Izrada animacija 2: Start on Bump, Start on Tap, Send and Receive Messages, Stop
  • Kreativni projekt: Story Snowball Fight (Create Character, Insert Picture, Character Personalization)
  • Dizajniranje božićne čestitke: Create Santa Claus Character, Create Background, Insert Text, Animation

Veselimo se razmjeni ideja i znanja s roditeljima koji su pokazali interes za samostalno nadograđivanje digitalnih vještina u obiteljskom okruženju kroz nadolazeće blagdansko razdoblje – odličan način za kvalitetno i konstruktivno provođenje slobodnog vremena upravo je zajedničko programiranje u Scratch-u.