Slikovnice i priče koje djetetu mogu olakšati prilagodbu na vrtić

Slikovnice i priče koje djetetu mogu olakšati prilagodbu na vrtić

Uskoro započinjemo s novom pedagoškom godinom. Početkom rujna u vrtić nam stižu nova djeca koja će se po prvi put odvojiti od svojih roditelja i izaći iz poznatog i zaštićenog okruženja roditeljskog doma te ući u novi svijet u kojem će provoditi velik i značajani dio dana. Početkom rujan vratit će se i druga djeca koja su ranije već pohađala vrtić, no sada su neko duže vrijeme provela kod kuće uživajući u godišnjem i ljetnim radostima. U procesu prilagodbe na novu sredinu onim novima i povratak u vrtić onim starima mogu vam pomoći i neke slikovnice koje ćete čitati s djetetom.

Zašto su djeci priče važne?

Razumijevanje različitih izazovnih situacija u kojima se svakodnevno nalaze djeci je izuzetno zahtjevno i apstraktno. Ona na sebi svojstven i vrlo intenzivan način doživljavaju svoje emocije i ponekad se vrlo teško s njima nose. Mi odrasli im u tome možemo pomoći, a priče su jedan od medija koji djeci možemo ponuditi da bolje razumiju ono što se događa u njihovom unutarnjem svijetu osjećaja i mašte, da nauče osvještavati i izražavati svoje osjećaje te upravljati njima.   

Kroz priču i radnju djeca projiciraju sebe i svoje osjećaje što im olakšava uvide o sebi i svijetu koji ih okružuje. Pričanjem priča djetetu pomažemo da dođe u dodir sa samim sobom. Dijete u priči može prepoznati sebe, druge njemu važne osobe ili neko svoje intimno iskustvo. Priča djetetu pruža novu informaciju, omogućuje mu uvid u nova iskustva ili situacije, nudi alternativna rješenja njegova problema, potiče ga na razmišljanje i aktivni pristup problemu, propitivanje i isprobavanje drugačijih rješenja, usađuje u dijete nove vrijednosti i stavove te omogućuje da doživi kako ono nije jedino s određenim problemom.

Odaberite neki od sljedećih naslova za svoje dijete, ovisno o njegovoj dobi:

Prašćić u vrtiću - J. Thydell (2023), Velika Gorica: Planet Zoe

Mali vuk kreće u školu - O. Lallemand (2019), Zagreb: Znanje

Medo Tobi u vrtiću - H. Bieber (2012), Zadar: Corson

Mali majmun u velikoj brizi - J. Donaldson i A. Scheffler (2019), Zagreb: Ibis

Moje dobro jutro - C. K. Corson i J. Brezovec (2018), Varaždin: Evenio

Medvjedića je strah ostati u vrtiću - T. Gjurković i T Knežević (2016), Varaždin: Evenio

Što sve Ana zna... U vrtiću - S. Marinković (2014), Zagreb: Naklada Nika

Hura, idem u vrtić - B. Korthues i K. Reider (2018), Zadar: Forum 

Medo Bruno u vrtiću - (2018), Zadar: Forum