Vrtić na daljinu

Svim mamama čestitamo njihov dan!

Svim mamama čestitamo njihov dan!

10. svibanj 2020.

Danas obilježavamo jedan poseban dan, Majčin dan, dan posvećen, našim majkama – nama najvažnijim osobama uz naše očeve. Majčin dan obilježavamo svake godine druge nedjelje u mjesecu svibnju kada majkama osim ljubavi, pokazujemo i zahvalnost jer su one uz nas u svakom trenutku – kada smo sretni i kada smo tužni, kad slušamo i kada se ljutimo, kada se ponašamo lijepo, ali i onako kako to ne bismo trebali, kada smo zdravi i kada smo bolesni… Mama je uvijek tu za nas. I voli nas čak i kada se ljuti na nas.

MOJA MAMA

Sve se okreće oko moje Mame,
sve se okreće zbog ljepote njene:
Tata se okreće,
Zemlja se okreće,
Sunce se okreće
A Mama se okreće samo oko mene.

                                Enes Kišević

Povratak u vrtić

Povratak u vrtić

09. svibanj 2020.

Dragi roditelji, draga djeco,

neki od vas vraćaju se u ponedjeljak u vrtić gdje će vas, kao što već znate, dočekti nova organizacija rada te neki novi i neobični rituali koje ćemo morati prakticira još neko vrijeme. Razmišljali smo kako i djeci i roditeljima olakšati ovaj, dosad, najneobičniji povratak i boravak u vrtiću. Zato smo vam pripremili preporuke za pripremu djeteta, a onda smo odlučili i fotografirati postupak ulaska u vrtić planiran za naredna dva tjedna. Mjerenje temperature, dezinfekcija obuće, ruku i napokon ulazak u hol vrtića u koji smo na ulazu smjestili naše obojane i svima znane kauče, na kojima će djeca pričekati svoje prijatelje dok se ne okupi cijela novoformirana, mala grupa koju će dočekati odgajatelj koji će s djecom boraviti u vrtiću. Kako bi djeci približili postupak ulaska u vrtić i što bolje ih pripremili za ulazak u vrtić, možete im tijekom vikenda pokazati fotografije, još jednom s njima porazgovarati o novitetima koji će ih dočekati i potaknuti ih da vam postavljaju pitanja o svemu što ih zanima.

Kako pripremiti dijete za povratak u vrtić nakon perioda izolacije

Kako pripremiti dijete za povratak u vrtić nakon perioda izolacije

07. svibanj 2020.

U ponedjeljak, 11. svibnja dio djece vraća se u vrtić nakon dužeg vremenskog izbivanja. No, vrtić u koji će se vratiti još neko vrijeme neće nalikovati na onaj "stari" vrtić na koji smo navikli. Sukladno epidemiološkoj situaciji i uputama Nacionalnog stožera, u vrtiću će u narednom periodu nužno doći do određenih promjena u organizaciji rada, na što bi djecu trebalo i pripremiti. U nastavku vam donosimo tekst koji vam u tome može pomoći.

Slikovnice o epidemiji koronavirusa

Slikovnice o epidemiji koronavirusa

06. svibanj 2020.

Iako su djeca mala, pomno prate što se događa u svijetu oko njih. Kako bi se djeca lakše nosila s novonastalim okolnostima i bolje ih razumjela, trebaju pomoć nas odraslih. Nama odraslima pak, u tome mogu pomoći slikovnice. Odrasli koji djeci čitaju ili pričaju priče, otvaraju im prostor u kojem djeca mogu uroniti u svoje vlastite situacije, emocije, probleme, razmišljanja.

Kroz priču i radnju djeca projiciraju sebe i svoje osjećaje što im olakšava uvide o sebi i svijetu koji ih okružuje. Pričanjem priča djetetu pomažemo da dođe u dodir sa samim sobom. Dijete u priči može prepoznati sebe, druge njemu važne osobe ili neko svoje intimno iskustvo. Priča djetetu pruža novu informaciju, omogućuje mu uvid u nova iskustva ili situacije, nudi alternativna rješenja njegova problema, potiče ga na razmišljanje i aktivni pristup problemu, propitivanje i isprobavanje drugačijih rješenja, usađuje u dijete nove vrijednosti i stavove te omogućuje da doživi kako ono nije jedino s određenim problemom.

U današnjoj objavi možete pronaći slikovnice koje govore o temi koronavirusa. 

Priča

Priča

05. svibanj 2020.

Danas vam donosimo priču o malom, znatiželjnom i veselom zmaju Jurju koji je bio odličan rigač vatre. No, jednoga dana njegova ga je znatiželja odvela na jedno zanimljivo i zabavno mjesto, na kojem se zadržao predugo. A sada se udobno smjestite i otkrijte što mu se sve dogodilo. 

Budite kreativni uz makove i patke

Budite kreativni uz makove i patke

04. svibanj 2020.

Lijepo je vrijeme, proljeće je u svom punom zamahu. Možemo ga osjetiti svim osjetilima. Ako ste boravili u prirodi, mogli ste na nekim mjestima primijetiti polja prekrivena crvenim cvjetovima koji se njišu na povjetarcu. Tako vitki, slabašni, krhki, a opet snažni i moćnih žarkih boja, makovi razvesele svakoga tko ih ugleda. Još ako imate sreće pa se nađete pored vode – potočića, jezera... dobro osluhnite, možda čujete pa i ugledate patke. Budite kreativni i dobro se zabavite uz priču o makovima i patkama koju vam danas donosimo. 

Međunarodni dan odgoja bez batina

Međunarodni dan odgoja bez batina

30. travanj 2020.

Danas obilježavamo međunarodni dan odgoja bez batina. Prilika je to da se podsjetimo zašto je važno djecu odgajati bez fizičkog kažnjavanja i zlostavljanja i što možemo učiniti umjesto toga. Roditelji se ponekad nađu u situacijama u kojima koriste udaranje kao način pokazivanja svoje ljutnje i neodobravanja djetetova ponašanja. 

Iskustvo u radu s roditeljima pokazuje da roditelji često ne znaju kako usmjeravati dječje ponašanje te da imaju problema s postavljanjem granica. A svako ih dijete treba da bi naučilo i znalo kako se ponašati. Danas vam donosimo video predavanje psihologinje Sare Milavec pod nazivom Postavljanje granica - zašto i kako? koje govori o tome zašto su granice važne za djecu, kako ih možemo postaviti te kako ih možemo provesti. U predavanju govorit će se i o utjecaju nagradi i kazni na djecu, ali i o onome najvažnijem – prepoznavanju vlastitih emocija i njihovog utjecaja na postavljanje granica.

Priča

Priča

30. travanj 2020.

Danas smo za vas, velike i male pripremili još jednu priču, priču o mjedvjediću detektivu. Istražite koja je medina omiljena igra, što je volio proučavati, koja su mu pomagala omogućavala bolje istraživanje. Osim što je volio istraživati, doznajte i kako se medo ponašao prema svojim prijateljima i što bi radio kad bi se jako naljutio.

Djeca vole kuhati

Djeca vole kuhati

29. travanj 2020. 

Roditelji vrlo često kažu da nemaju vremena za igru s djecom jer moraju kuhati ručak i tada su djeca obično sama, najčešće na ekranima. No, djeca vole biti uz roditelje kada nešto rade, biti njihovi pomagači pa tako i dok kuhaju. Djeca obožavaju kuhati. Posebno vole igru brašnom, vodom, miješati, mijesiti. Kuhanje potiče zabavu, ali i učenje. Stoga vas pozivamo da zajedno sa svojim djetetom krenete u kuharsku avanturu.

Origami

Origami

28. travanj 2020.

Danas smo vam pripremili priču o origamiju - tradicionalnoj japanskoj tehnici presavijanja papira. Zavirite i zabavite se.